Planeta

Tramp opet kritikuje Njemačku

Uoči proslave godišnjice NATO, predsjednik SAD-a, Donald Tramp pozdravlja povećanje vojnih izdataka drugih zemalja članica tog zapadnog vojnog saveza – i istovremeno oštro kritikuje Njemačku.

Njemačka ne plaća dovoljno unutar NATO, kazao je Donald Tramp na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Bijeloj kući u Vašingtonu.

Istovremeno je pohvalio veliko povećanje izdvajanja za odbranu drugih zemalja.

“Veliki napredak je ostvaren i NATO je znatno snažniji”, kazao je Tramp i dodao: “Ti ljudi plaćaju i veoma sam zadovoljan zbog toga.”

Prema ocjeni Stoltenberga iz januara, Trampova redovna negodovanja zaista pokazuje rezultate. Države članice vojne alijanse će do kraja 2020. godine za odbranu izdvojiti dodatnih 100 milijardi dolara (88 milijardi eura).

Danas i sjutra NATO u Vašingtonu slavi 70. godišnjicu od osnivanja. Njemačku će na sastanku predstavljati ministar spoljnih poslova Hajko Mas. Dvanaest zemalja Evrope i Sjeverne Amerike 4. aprila 1949. godine u glavnom gradu SAD je potpisalo Sjevernoatlatski ugovor.

Izlazak SAD nije isključen

Tramp se već duže žali na nepravednu podjelu tereta unutar NATO-a i napada prije svega Njemačku jer iz državnog budžeta izdvaja premalo novca za vojsku. Prošlog ljeta, na NATO samitu u Briselu, Tramp čak nije isključio mogućnost istupanja SAD iz vojnog saveza, ukoliko zemlje saveznice ne počnu odmah za odbranu da izdvajaju dva procenta bruto domaćeg proizvoda.

Prema najnovijem NATO izvještaju njemačka izdvajanja su prošle godine iznosila 1,23 odsto. Srednjoročno planiranje ministra finansija Olafa Šolca (SPD) za 2023. godinu predviđa 1,25 posto. Prema tom planu bi vojni izdaci sa 2023. na 2024. godine tebalo da se povećaju za desetine milijardi, kako bi cilj bio postignut. To je dovelo do novog nezadovoljstva američke vlade. SAD su prošle godine izdvajale 3,39 procenta.

Slaviti i raditi

Spor u vezi novca trebalo bi da bude tema u četvrtak tokom NATO sastanka, saopšteno je iz krugova vlade SAD. Istog dana bi trebalo biti riječi i o napetostima sa Rusijom, kao i o vojnom angažmanu u Avganistanu. Zbog najnovijih sukoba između Ukrajine i Rusije, ministri spoljnih poslova žele da intenziviraju obuku ukrajinske i gruzijske obalske straže. Ruska obalska straža krajem novembra prošle godine je silom spriječila prolaz tri ukrajinska vojna broda na putu ka Azovskom moru. Brodovi su zajedno sa posadom bili zaplijenjeni. Mornari su sve do danas u istražnom zatvoru.

Tema sastanka ministara spoljnih poslova biće i INF-ugovor i zabrana nuklearnih raketa srednjeg dometa između SAD i Rusije. SAD i NATO već godinama optužuju Rusiju da krši ugovor. Moskva te kritike odbacuje. Obje strane su suspendovale ugovor, što je probudilo strahove da bi moglo da dođe do nove spirale sa nuklearnim naoružanjem.

Tramp je u utorak kazao da se nada da bi odnosi sa Rusijom mogli da budu “odlični”.

Kada je riječ o kritici Njemačke, Tramp je dodao i da ima “veliko poštovanje” prema kancelarki Angeli Merkel i Njemačkoj.

“Imam velike simpatije prema Njemačkoj, ali vi ne plaćate ono što biste morali”, rekao je Tramp.

S tim u vezi, Tramp je kazao da je njegov otac bio Njemac. Ali to nije tačno: njegov djeda je došao iz Njemačke, a otac mu je rođen u Njujorku.

To nije prvi put da Tramp napravi takvu grešku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Tramp je Bog!

112
Gost
112

eto ti ga pa ga kuci nosi, da mi ostali pocinemo

Send this to a friend