Planeta

Tramp: Putin ne želi da se miješa u dešavanja u Venecueli

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp kaže da je vodio veoma pozitivan telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o Venecueli i drugim pitanjima, i da je razgovor trajao više od sat vremena, prenosi Glas Amerike.

“On uopšte ne želi da se umiješa u dešavanja u Venecueli osim što želi da se dogodi nešto pozitivno. Ja želim isto”, rekao je Tramp novinarima.

Tramp se sastao sa slovačkim premijerom Peterom Pelegrinijem a svoje razgovore sa Putinom o Venecueli opisao je kao “veoma pozitivne”.

Proteklih dana porasla je tenzija između Vašingtona i Moskve zbog sve veće nestabilnosti u Karakasu. Trampova administracija je optužila Rusiju da sprječava predsjednika Venecuele Nikolasa Madura da se odrekne vlasti i pobjegne iz zemlje.

“Ovo je naša hemisfera. Rusi ne bi trebalo da se tu miješaju”, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru ranije ove nedjelje rekao državnom sekretaru Majku Pompeu da će biti “ozbiljnih posljedica” u slučaju daljih agresivnih koraka u Venecueli, što je interpretirano kao upozorenje Vašingtonu da ne interveniše vojno.

Pompeo i Lavrov trebalo bi da se sastanu na marginama ministarskog sastanka Arktičkog savjeta u Finskoj sljedeće nedjelje a Venecuela će sigurno biti jedna od tema.

Trampov tim za nacionalnu bezbjednost, u kojem su takođe Bolton, vršilac dužnosti sekretara za odbranu Petrik Šenahen, podsekretar za odbranu Džon Rud i komandant američke južne komande, admiral Kreg Foler, sastali su se juče. Predstavnici Pentagona kažu da su razgovarali o opcijama za Venecuelu.

Šenahan je rekao novinarima da je na sastanku razmotrena situacija u Venecueli i da se provjerilo da li su usklađeni stavovi unutar administracije o toj zemlji.

SAD i većina drugih zapadnih zemalja više ne priznaje Nikolasa Madura kao legitimnog lidera Venecuele, već priznaju Huana Gvaida, predsjednika venecuelanske Narodne skupštine.

Putin i Tramp su takođe razgovarali o mogućnosti “neke vrste nuklearnog sporazuma” u kojem bi učestvovali SAD i Rusija a moguće i Kina.

“Razgovarali smo o nuklearnom sporazumu gdje bismo mi proizvodili manje oružja i oni manje a možda bismo se čak i rješili dijela ogromnog naoružanja koje posjedujemo sada. Već sam razgovarao sa Kinezima i oni bi vrlo voljeli da budu dio tog dogovora”, objasnio je Tramp.

Tramp je izjavio da je takođe sa Putinom razgovarao o Mulerovom izvještaju o ruskom miješanju u izbore 2016.

“Nasmijao se i rekao nešto što bi moglo da se svede na to da je od komarca napravljen magarac”, dodao je Tramp.

Nakon što ga je više novinara pitalo da li je Putinu poručio da se ne miješa u predsjedničke izbore 2020, Tramp je konačno odgovorio: “Nismo razgovarali o tome.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
front
Gost
front

A jeli baltičke zemlje isto američka hemisfera

Send this to a friend