Planeta

Tramp ustuknuo, vojska napušta Vašington

Jedinice aktivne vojske SAD dovedene u Vašington zbog protesta počinju da se vraćaju u svoje matične baze, objavio je magazin Tajm.

Tu odluku kasno sinoć donio je sekretar zadužen za bezbjednost Mark Esper, navodi Tajm.

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da će prijestonicu već tokom dana napustiti oko 200 pripadnika elitne 82. vazduhoplovne jedinice za brza dejstva.

Ostatak aktivnih trupa, koji se nalaze u vojnim bazama izvan grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takođe će biti povučene narednih dana u matične baze, ako to uslovi dozvole.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nisu korišćene kao odgovor na proteste.

Odlazak trupa dolazi nakon što je ministar odbrane Mark Esper rekao novinarima da trenutni uslovi ne iziskuju upotrebu vojnih snaga za sprovođenje zakona i suzbijanje protesta.

Predsjednik SAD Donald Tramp je posljednjih dana razgovarao o korišćenju vojske za obuzdavanje nasilnih protesta u američkim gradovima.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je početkom ove nedjelje u region prijestonice dok su se protesti postali nasilni, poslije smrti Džordža Flojda u Minesoti.

Flojd je umro nakon što mu je policajac Derek Šoven pritiskao vrat koljenom nekoliko minuta.

Jedinica za aktivno dejstvo koja u Vašingtonu ostaje poslednja u pripravnosti je armijska 3. pešadijski puk, čiji vojnici inače stoje na grobu neznanog vojnika u memorijalnom centru u Vašingtonu.

Te trupe, poznate kao Stara garda, nalaze se blizu Vašingtona u Fort Mieru u Virdžinija spremne da za 30 minuta reaguju na stanje uzbune.

Dakle, oni bi i dalje bili spremni da odgovore na bilo koju hitnu situaciju u regionu u roku od pola sata, navode vojni izvori.

I čelnici Pentagona su rekli da nemaju nameru da koristi snage aktivne vojske u bilo kojem svojstvu za sprovođenje zakona. Oni bi se koristili isključivo za pomoć Nacionalnoj gardi ili drugim bezbednosnim snagama.

Samo su dve države do sada poslale trupe Nacionalne garde u Vašington. Oko 300 je iz Indijane, a 1.000 iz Tenesija. Druge države odbile su zahteve da pošalju svoje trupe.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
SvjetčudaHazjajinHaris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hazjajin
Gost
Hazjajin

Trampa da nema trebalo ga je izmislit !

Svjetčuda
Gost
Svjetčuda

APSOLUTNO!!! Nema to veze sa trgedijom jadno Flojda. Demokrate/globalisti očigledno su puni ka brod. Ako se ne osvjestimo crno nam se piše.

Haris
Gost
Haris

Vječiti gubitnik.

Send this to a friend