Planeta

Transrodni muškarac rodio drugo dijete

Transrodni muškarac Kejsi Saliven iz Viskonsina u Sjedinjenim Američkim Državama porodio se drugi put, četiri godine poslije početka hormonske terapije za promjenu pola. Vjeruje se da je on prva osoba na svijetu koja se porodila dok je živjela i kao muškarac i kao žena.

Prije pet godina Kejsi je kao žena dobio sina Grejsona, dok je još bio u braku s djetetovim ocem.

Ovoga puta, porađao se čak sedam dana, nakon čega su se ljekari odlučili za carski rez i djačak Feniks je došao na svijet.

Student ekonomije zatrudnio je s dečkom Stivenom (27) u februaru prošle godine, u vrijeme prekida hormonske terapije.

Stiven i Kejsi

Kejsi i Stiven su odlučili da ne otkrivaju pol djeteta, koje će podizati kao “rodno neutralno”.

“Trenutak kada je beba izašla i kada sam čuo plač bio je neopisiv. Čudesna je pomisao da sam stvorio tog malog čovjeka. Poslije 26 nedjelja jutarnje mučnine i sedmodnevnih porođajnih bolova to je bio divan trenutak. Srećni smo i zahvalni i uživamo u životu s porodicom. Beba je očaravajuća, mila i slatka”, rekao je Kejsi.

Kaže da je zahvalan zbog osjećaja povezanosti s porodicom u trudnoći i kaže da se u posljednjih devet mjeseci mnogo zbližio s partnerom.

Komentari ljudi koji ga osuđuju zbog odluke da se porodi uopšte ga ne zanimaju.

“Pokušavaće da ugroze naše sigurno jezgro svojim stavovima, ali to su budale. Neću trošiti vrijeme ni energiju da im odgovaram”, kaže Kejsi.

Otkriva da je oduvijek imao problem s identitetom. Kao 19-godišnja djevojka Kejsi se udala 2010, ali je već početkom dvadesetih pala u tešku depresiju i počela da pije. Tri mjeseca kasnije, poslije rođenja Grejsona, Kejsi se izjasnila kao transrodna osoba, a danas kaže da je to bilo “veliko oslobađanje”.

U 25. godini Kejsi se podvrgla terapiji testosteronom i operaciji odstranjivanja dojki. U maju 2014. upoznala je Stivena na internetu.

“Odmah smo osjetili da smo na istoj talasnoj dužini”, kaže Kejsi.

Ž.N.

Send this to a friend