Planeta

Tvorac Fajzerove vakcine otkrio kad očekuje kraj pandemije

Nagli porast broja zaraženih u zemljama u razvoju, kao što je Indija, a uslijed relativne oskudice u vakcinama, znači da će se pandemija koronavirusa širiti sve do sredine 2022. godine, smatra Ugur Šahin, jedan od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine, prenosi “The Wall Street Journal”.

Zbog hitnosti situacije, vlasti treba da razmotre mjere kao što su miješanje vakcina različitih proizvođača, rekao je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao “The Wall Street Journal”.

Podsjetimo, ta njemačka kompanija udružila se sa kompanijom Fajzer da bi testirala, proizvela i distribuirala svoju vakcinu.

“Moramo da obezbijedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran”, rekao je Šahin.

Dodao je da će se pandemija okončati tek kada cijeli svijet stekne kolektivni imunitet.

“Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljenosti, kao što je Indija, mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Vidjećemo u narednih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta”, ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji možemo da ih miješamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi”, kaže Tureči.

5

avatar
1000
1
4
0
 
5
King Henrysrednji vijekRajoSlobodanGeronimo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Geronimo
Gost
Geronimo

Kad su ovo zlo pitali ste se on ne valcinise njegovom BioNTech vakcinom rekao je da nece jos nego ce sacekati da vidi kako reaguje na narod,
BioNTech = Biological-nano-technology
Strašno,

Slobodan
Gost
Slobodan

To nije istina, naravno da nikada ništa slično ni rekao. Ne trazumem potrebu potrebu pojedinih ljudi da šire ovakve besmislice.

Rajo
Gost
Rajo

Geronimo , plave bluze se približavaju , probaj dimnim signalom da obavjestiš ostale Apače.

srednji vijek
Gost
srednji vijek

Ne daj da te čipuju, hahahahahahahahahahaahahahahahahahahahah

King Henry
Gost
King Henry

aajde ne mlati zivota ti

Send this to a friend