Planeta

Uprkos svemu, Tramp ipak može da pobijedi

Bajden i Tramp

Posljednje ankete u Americi pokazuju da kandidat Demokratske stranke Džo Bajden ima značajnu prednost u odnosu na aktuelnog predsjednika Donalda Trampa koji pokušava da uzme još jedan mandat. Do izbora ima još nešto više od dvije nedelje i izbori svakako nisu gotovi, niti je bitka riješena.

Demokratska stranka sa Bajdenom na čelu prikupila je rekordnu sumu novca za kampanju od donatora i ima određenu finansijsku prednost koja će izbornom štabu omogućiti da u finišu intenzivira kampanju.

Izborne analize sve izvjesnije govore da Tramp neće biti reizabran, ali ako je za demokrate ovakav razvoj situacije bolni dežavu, i treba da bude. U ovo vrijeme, 2016. godine, svi su predviđali pobjedu Hilari Klinton, a svi znamo kako se to završilo.

Može li 2016. godina da se ponovi? BBC je analizirao moguće scenarije u kojima Tramp odnosi pobjedu, uprkos svim anketama i prognozama.

Još jedno oktobarsko iznenađenje

Samo 11 dana prije izbora 2016. godine, direktor FBI Džejm Komi saopštio je da će FBI ponovo pokrenuti istragu o privatnim mejlovima tadašnje kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton dok je služila kao državni sekretar.

Do izbora ove godine, 3. novembra, ostalo je nešto više od dvije nedjelje i sličan politički zemljotres mogao bi da Trampa katapultira pravo do pobjede.

Dosad su, doduše, sva velika iznenađenja Trampu mogla samo da – u teoriji makar – naškode, od malverzacija sa porezom koje je Njujork tajms nedavno otkrio do toga da se i sam na kraju zarazio koronavirusom.

Nedavno je Njujork post objavio tekst o misterioznom laptopu u kojem se, navodno, nalazi mejl koji bi mogao da dokaže da je Džo Bajden povezan sa lobiranjem svog sina Hantera za ukrajinsku kompaniju gasa, i iako su neki konzervativci ovo ocijenili kao događaj koji bi mogao da proizvede iste efekte kao i čuveni mejlovi Klintonove, zasad ne djeluje kao da bi mnogo birača moglo da se predomisli zbog ove lažne afere.

Tramp je, međutim, obećao da će biti još iznenađenja i od njega je sasvim realno očekivati nove šokantne obrte.

Možda ankete nisu tačne

Bajdenu se u anketama daje prednost praktično otkada je i zvanično proglašen za kandidata Demokratske stranke, a njegovo vođstvo djeluje stabilno i sigurno čak i u ključnim sving stejtovima.

Sa druge strane, 2016. godina je najbolje pokazala da ankete mogu da predviđaju potpuno pogrešan ishod.

Ogroman broj Amerikanaca će ove godine glasati poštom, a republikanci i Tramp naročito već dugo pripremaju teren za diskreditovanje glasova pristiglih poštom. To znači da je mogućnost da veliki broj glasova bude proglašen nevažećim veća nego ikada, a gužve koje se već bilježe tokom prijevremenog glasanja mogle bi da odvrate određeni broj birača koji se računa u sigurne glasove.

Odjeci debate

Prašina se slegla konačno poslije prve debate Trampa i Bajdena i ankete zasad pokazuju da Trampov agresivni stil i silno prekidanje Bajdena dok govori ipak nisu naišli na odobravanje određenih grupa glasača, a naročito žena iz predgrađa koje su maltene ključna demografska grupa ove godine.

Tramp je čak propustio priliku da popravi utisak kada je odbio da učestvuje u drugoj debati pošto je saopšteno da će ona biti virtuelna, ali svakako valja imati na umu da ankete i ovde mogu da daju pogrešan utisak i da je vrlo moguće da mu debata nije naročito naškodila u jezgru biračkog tijela, odnosno ruralnim oblastima koje se često zanemaruju u anketama.

Ko se nećka…

Iako ankete pokazuju da Bajden vodi i u ključnim sving stejtovima, odnosno neodlučnim državama, i dalje ima prostora da se kockice poklope za Trampa i aritmetika Elektorskog koledža ipak ode njemu u prilog.

Tramp je prošlog puta izgubio “popular vote” – to praktično znači da je imao manje glasova građana od Hilari Klinton – ali je dobio glasove elektora koji suštinski odlučuju predsjednika.

Zasad ne djeluje da bi mogao da ponovo dobije Mičigen i Viskonsin, ali ako se izvuče u ostalim sving stejtovima, velika je vjerovatnoća da dobije 270 elektorskih glasova koliko mu je neophodno za pobjedu.

Možda Bajden zabrlja

Kampanja Džoa Bajdena zasad je dobra, naročito kada se uzme u obzir da bivši potpredsjednik SAD sklon gafovima, i Bajden je uspio da se mudro kloni situacija u kojima bi se mogao naći u nevolji jer je rekao nešto što nije trebalo.

Ipak, u finišu kampanje je neophodno da se više eksponira, a sa većim prisustvom u javnosti je veći i rizik da bi nešto moglo da pođe po zlu i košta ga prednosti u anketama. Dodatni faktor rizika je da je Bajdenovo biračko tjelo prilično heterogeno, što znači da nije teško da se radnička klasa rasrdi zbog nečega što je išlo naruku manjinama.

13

avatar
1000
8
5
0
 
11
So & TEKILAGorocrnacSefketSaniMolimJadan?
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sefket
Gost
Sefket

Tramp pobjedjuje 💪💪💪👊👊👊

Sani
Gost
Sani

Uprkos svim podmetanjima Demokrata i delovanju mejnstrim medija. Srećno u novom mandatu predsjedniče Tramp

MolimJadan?
Gost
MolimJadan?

Nema apsolutno nikakvu šansu.

Окле
Gost
Окле

Опуштено, Трамп добија.

Loš
Gost
Loš

Može ,jer teoretski postoje još neki proceniti,ali realno gledano ,teško.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ako poslije svih lupetanja Tramp dobije onda propalo se!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

javni osnovni i srednjoškolski obrazovni sistem je tamo gori nego kod nas.
generacije zatucanih izbača, pa dodaj njihove realiti medije …
borat da se kandiduje, dobio bi lagano.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Trump 2020
Junior 2024
Watch

Anonimous
Gost
Anonimous

Serbian Wishfull Thinking. Kao da im je taj Tramp i nešto fobro donio.

Tojeto
Gost
Tojeto

Boga mi donjece lose nama

Loš
Gost
Loš

On je konzervativac,poput 90% srpske političke scene,zato im se sviđa.Sličan se sličnom raduje.

Окле
Gost
Окле

Није донио, али није ни узео (односно саботирао) што је за нас доста. Док Амери гледају свој посао нама је одлично. На крају крајева, то је предсједник САД-а који није започео нити један рат. Довољно од њих да не може више 😂

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Čini mi se da mu to što nije zapoceo ni jedan rat nikako nece oprostiti… I da ce bas zbog toga pobijediti onaj fosil i odmah okrenuti svijet naopako.

Send this to a friend