Planeta

Za najavu kraja rata u Koreji zaslužan je Donald Tramp

Američki stručnjaci i južnokorejska ministarka vanjskih poslova izjavili su da je američki predsjednik Donald Tramp velikim dijelom zaslužan za sastanak dviju Koreja.

<<<Zagrljaj koji mijenja svijet<<<

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un danas su obećali da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva i službenom proglašenju kraja Korejskog rata do kraja godine.

Stručnjaci za nacionalnu bezbjednost, pa čak i južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, odaju priznanje Trampu zbog održavanja istorijskog sastanka, piše CBS News. Ranije je južnokorejska ministarka vanjskih poslova Kang Kyung-wha za CNN izjavila da je “Tramp velikim dijelom zaslužan za dovođenje Kima do pregovora”.

“Smatram da predsjednik zaslužuje priznanje za to što smo stigli ovako daleko. Nijedan predsjednik nije stavio toliki pritisak na Sjevernu Koreju kao Donald Tramp i to je dobra stvar”, izjavio je Michael Morell, CBS-ov viši saradnik za pitanja nacionalne bezbjednosti.

Morell je radio za CIA više od 3o godina. Takođe je izjavio da rezultat sastanka dvije Koreje nije iznenađujući.

“I Sjeverna i Južna Koreja očajnički žele održavanje susreta Kima i Trampa, zar ne? Zato su željeli da njihov sastanak bude pozitivan”, rekao je Morell.

CBS-ov analitičar za vojsku i nacionalnu bezbjednost, Sandy Winnefeld, penzionisani admiral američke mornarice, rekao je da Trump zaslužuje “dio priznanja” za održavanje sastanka.

“Stavio je neviđeni pritisak na Sjevernu Koreju, vojno i ekonomski. Isto tako Sjeverna Koreja smatra da je stavila neviđen pritisak na SAD razvojem nuklearnog oružja”, izjavio je Winnefeld.

Oba stručnjaka složila su se da je pred vođama “još dugi put, a pravi posao tek treba započeti”, rekao je Morell.

U očekivanju sastanka Kima i Trampa, Winnefeld je rekao da se i SAD i Sjeverna Koreja osjećaju nadmoćnima.

“Međutim, dvije države imaju različita očekivanja i pogrešno procjenjuju jedna drugu”, kaže Morell.

“Sjeverna Koreja razmišlja ovako – ‘Mi smo sada država s nuklearnim oružjem. Tretirajte nas tako. Spremni smo pregovarati o ograničenjima našeg programa kako bismo se riješili sankcija. SAD razmišlja – ‘Zadavili smo vas sankcijama, sada odustanite od programa, a mi ćemo ukinuti sankcije'”, izjavio je Morell.

Send this to a friend