Planeta

Zagrljaj koji mijenja svijet

Susret lidera dvije Koreje

Na istorijskom sastanku između dvije Koreje postignut je dogovor o konačnom okončanju rata koji traje od 1950. godine i najavljena je potpuna denuklearizacija poluostrva. Korejski sukob bio je posljednji konflikt iz Hladnog rata, a 1953. primirjem su prekinute ratne akcije.

<<<Kraj rata: Koreje dogovorile denuklearizaciju, u znak pomirenja zasadili bor<<<

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un se navodno našalio da više neće prekidati san južnokoresjskog predsjednika Mun Džae Ina, misleći na prošlogodišnje jutarnje nuklearne testove. Prije samo nekoliko mjeseci, Kim je vodio ratobornu retoriku.

U “Kući mira” u selu Panmudžom, koje se nalazi u demilitarizovanoj zoni na granici između dvije Koreje, potpisana je deklaracija o “Miru, prosperitetu i ujedinjenju Korejskog poluostrva” u kojoj su dvojica vođa svečano izjavili pred 80 miliona stanovnika poluostrva da više neće biti rata i da je počela nova era mira. U sporazumu ima puno velikih obećanja ali malo konkretnih koraka.

Dogovori o denuklearizaciji dolaze ubrzo nakon što su kineski naučnici objavili istraživanje u kojem se navodi da je nuklearno postrojenje u Sjevernoj Koreji urušeno. Zbog toga se spekuliše da je denuklearizacija više potreba nego dobra volja Kim Džong Una.

“Južna i Sjeverna Koreja potvrdile su zajednički cilj realizovanja, kroz potpuno denuklearizovanje, Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja. Južna i Sjeverna Koreja dijele stav da su mjere koje je inicirala Sjeverna Koreja vrlo značajne za denuklearizaciju Korejskog polustrva i preuzele odgovornost za postizanje tog cilja. Južna i Sjeverna Koreja dogovorile su se da aktivno prihvataju pomoć i saradnju internacionalne zajednice pri radu na denuklearizaciji poluostrva”, navodi se u saopštenju.

Najavljena je i Munova posjeta Pjongjangu u jesen.

Strana sila koja je najviše umiješana u pregovore o denuklearizaciji su svakako SAD, a održavanje sastanka između Kim Džong Una i Donalda Trampa zavisio je od toga kako će proći pregovori između dvije Koreje. Tramp je na Tviteru pozdravio dogovore i pokazao rezervisani optimizam riječima: “Dobre stvari se dešavaju, ali samo će vrijeme pokazati!”

Sastanak su pratili mediji iz čitavog svijeta, u Južnoj Koreji su čak zatvorenici imali priliku da uživo prate događaj. Ipak, izgleda da u sjevernokorejanci nisu imali taj luksuz:

Nakon prvog rukovanja, Mun je na Kimov poziv na kratko prešao preko zida na jSevernu stranu. U navodno spontanom trenutku usred strogo koreografisanog događaja, Mun je upitao Kima: “A kada ću moći ja da posjetim susjeda?”, na šta mu je Kim odgovorio: “Evo, upravo sad.”

Prije nego što su se sastali u Kući mira na južnokorejskoj strani granice, Kim je napisao poruku u knjizi gostiju u kojoj je najavio “novu eru mira”.

Iza zatvorenih vrata, dvojica vođa su diskutovali o denuklearizaciji i obnavljanju odnosa. Sto na kojem su sjedeli bio je 1953 milimetra širok i 2018 milimetara dugačak-godine primirja i ponovnog sastanka dvije Koreje. Na stolicama bio je ugraviran prikaz ujedinjene Koreje. Na taj prikaz su se proteklih dana žalile japanske vlasti, zato što uključuje i ostrvo oko kojeg se Južna Koreja i Japan spore.  Nakon toga su se rastali kako bi ručali, a limuzina Kim Džong Una je imala nesvakidašnju pratnju:

Lideri Sjeverne i Južne Koreje su, kao simbol mira, zasadili jedan stari bor u mješavinu zemlje s obije strane granice, zalivši ga vodom donijetom sa obije strane međudržavne međe. Kim i Mun su zajedno otkrili kamenu ploču pored drveta na kojoj piše: “Mir i prosperitet su posađeni”.

U Sjevernokorejskoj delegaciji bila je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, čije je pojavljivanje na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama najavilo pregovore između dvije Koreje. Uključene su i žene vođa, Ri Sol Ju i Kim Jung Suk, koje će se nasamo sastati prije zajedničke večere.

Send this to a friend