Region

BiH zabranila ubijanje životinja radi krzna

Bosna i Hercegovina je sljedeća zemlja bivše SFRJ koja je rekla ne ubijanju životinja radi krzna.

Naime, nakon Slovenije, Makedonije i Hrvatske, i u BiH se od 1. januara završilo prelazno razdoblje i stupila je na snagu ova zabrana, prenosi N1.

Odgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali ukinuti zabranu ili produžiti prelazno razdoblje. Posljednji pokušaj da se produži ostao je još uvijek u proceduri, iako je sada, kada je zabrana stupila na snagu, potpuno apsurdan.

Širom Evrope sve je izraženiji stav protiv uzgoja životinja radi krzna. Rastući broj država doneo je zabrane takvih praksi, poput Velike Britanije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Češke i Holandije, ili su doneseni zakonski propisi koji na drugi način onemogućavaju takav uzgoj.

Nakon BiH očekuje se krajem godine stupanje na snagu zabrane uzgoja i u Srbiji.

Poznata modna imena sve češće donose odluke o prestanku korišćenja životinjskoga krzna, dajući tako do znanja da krzno postaje stvar prošlosti.

Tako su se prestižni modni brendovi kao što su Armani, Guči, Hugo Bos, Tomi Hilfiger, Kelvin Klajn, Stela Mekartni i drugi obavezali na politiku nekorišćenja životinjskoga krzna.

Životinje uzgajane radi krzna zatočene su cio svoj kratki život u malim kavezima, ubijaju ih gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili strujnim udarima, a njihov uzgoj uzrokuje i štetu za okolinu, dok se za obradu krzna koriste velike količine vode i opasne hemikalije.

Za samo jednu bundu industrija krzna ubije čak 200 činčila, 15 lisica ili 40 kuna.

Send this to a friend