Region

Dečki, dajte da si sam spečem jaja

Tito i Jovanka

Galeb, plavi voz, predsjednički avion Daglas, Bijela vila na Brionima, Pantovčak, Užička 15, Igalo, Moskva, Mongolija, pa čak i Sjeverna Koreja. Gdje god je Tito putovao, sa njim je išao i njegov lični kuvar – Ivan Molnar, tako Večernji list započinje intervju sa jednim od kuvara Josipa Broza Tita, koji je podijelio svoja brojna iskustva.

“Kuvao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine. Sve, od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste. Svaki dan. Nisam radio sam, naravno. U kabinetu su bili još i Slovenac Lilijan Gabrijel i Marija Petrović. Bio sam tada mnogo mlađi od njih, ali sam imao priliku da učim. Taj Slovenac je radio na brodu kraljice Elizabete prije Drugog svjetskog rata”, prisjeća se Molnar.

On je objasnio i da je na Brione otišao na praksu, kao jedan od najboljih učenika Ugostiteljske škole u Zagrebu, da je tamo sretao Miroslava Krležu i Koču Popovića i da je nakon toga zadržan kao dio Titovog kabineta.

“Tito je živio u Užičkoj 15, to je bilo privatno. Prijemi su bili organizovani u Palati federacija, Starom dvoru, Novom dvoru, Plavom vozu, na Galebu, u avionu i svuda smo išli sa njim. U avionu je kuhinja bila minijaturna, jedva bih se u njoj okrenuo. Više nam je služila da odložimo hranu koju nosimo na put, a među tom hranom uvijek je bila pršuta. Uvijek smo nosili naše proizvode, naše meso”, prepričava Titov kuvar.

Molnar je govorio i o tome da Tito nikada nije imao ljude koji probaju hranu za njega i da je nakon što bi spremio jelo i sam probao kakvog je ukusa. Naglasio je da nikada nije bilo velikog pritiska na njih.

“Jednom se dogodilo samo da nismo poslužili ručak za sve te godine. Stari je uvijek ručao u 13 časova, a tada u Plavom vozu nismo postavili na vrijeme. Imali smo problem sa rernom. On je sačekao pet minuta i otišao. Uplašio sam se jako. Međutim, nije nam nikada pomenuo to”. priča on.

Otkrio je Molnar i da je Tito za doručak najčešće jeo pileću džigericu u slanini, kao i da je volio specijalitete od jezika. Pio je roze koji je sam pravio na Brionima, a od piva je konzumirao samo “Pilsner Urquell”, koje se pravi u Plzenju.

Pored mnogih pravila i navika koje je imao, Tito je znao da poremeti proceduru.

“Dešavalo se ponekad da dođe ujutru u kuhinju i da kaže – dečki, dajte da si sam spečem jaja. Naravno, dopuštali smo mu. Znali smo da ga kuvanje opušta”, zaključio je Molnar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vujke
Gost
Vujke

Nedaj boze ovim danasnji zakasniti sa ruckom u top ni tr stavili.a tile je bio car.!!!!!!!

Berane78
Gost
Berane78

Milo ga je smijenio

Pjer
Gost
Pjer

Gospodin svijeta

Nikad više
Gost
Nikad više

U odnosu na ove današnje pilićare, on je bio neodostižan državnik, autoritet i što je najvažnije čovjek.

Blaki
Gost
Blaki

Živjeli smo u mraku .Školstvo džaba,socijalno redovno ,zdravstvo džaba .Ljudi se odmah bez problema zapošljavali .Dobijali stanove ,zidali kuće ,mirno spavali .Pasoš najcenjeniji.Svuđe putovali bez viza.Kod Amerike bili među 5 najpovlašćenijih država .
Oca mu baš ,ko nam upali svjetlo…

Pjer
Gost
Pjer

Bravo za komentar

Komunista
Gost
Komunista

Ponosni smo na Tebe marsale,
iz sveg glasa govorimo Tito,
kad bi mogo opet da se rodis,
mnogi bi te sa savjete pit’o.

Jovanka
Gost
Jovanka

Tito je bio Bog. Tacka.

Anonimus
Gost
Anonimus

Tito vrati se!Cetnici ne miruju…

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Ne miruju ustase,cetnici,zelenasi i druga kvislinska balafurdija

Rašo
Gost
Rašo

Tito je bio državnik kakvog skoro na ovim prostoru balkana neće biti. Bio je državnik, gospodin, poštovan i cijenjen u svijetu. Ovi današnj su sve ali državnici NE.

Miki
Gost
Miki

I Cica Draza bio postovan i odlikovan…

CiNick
Gost
CiNick

Bio. Dok nije provaljen…

Flojd
Gost
Flojd

Posmatrajući iz ove perspektive sve šta je bio Tito i Jugoslavija, voljeli ili ne, mora se priznati da je to bila sila i jedini nacin da se upravlja ovim narodima na balkanu. Imali smo sve i bili smo postovani. Kao obicni radnik, kao gradjanin, kao čovjek. Bio si plaćen i postovan.

Pjer
Gost
Pjer

Jugoslavija naj svjetlija tvorevina nazalost nikad vise.

Dvije riječi
Gost
Dvije riječi

Tito. Zakon.

Send this to a friend