Region

Dodik: BiH nije naša država, tu smo zato što moramo

Dodik, Foto: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS donijeti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i da će Republika Srpska biti zaštićena.

„Mi ćemo donijeti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH“, kazao je Dodik novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče, gdje je obilježena 31 godina od proboja koridora kroz Posavinu.

Navodeći da predstavnici međunarodne zajednice u BiH „mogu da misle šta hoće i da prijete hapšenjima“, on je ocijenio da je to „znak njihove nemoći i da nikoga iz rukovodstva Republike Srpske neće uhapsiti zato što brani RS“.

Dodao je da vlastima u RS „nije na pameti nasilje, već da hoće političku borbu“.

Dodik je naveo da je zloupotrijebljen proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu BiH, naglašavajući da se u Ustavnom sudu treba odlučivati konsenzusom, a ne prostom većinom.

U petak u podne je istekao rok koji je predsjednik RS dao Ustavnom sudu BiH da povuče novi Pravilnik o radu tog suda, prema kojem se plenarne sjednice mogu održavati bez ijednog sudije iz Republike Srpske.

Vlasti RS najavile su da će se sledeće sedmice održati sjednica entitetske narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o Ustavnom sudu BiH.

Prethodno je sudija iz RS Zlatko Knežević, pod pritiskom vlasti iz RS, otišao na bolovanje, dok je drugi srpski sudija Miodrag Simović ranije otišao u penziju.

Narodna skupština RS na njegovo mjesto nije imenovala novog sudiju.

Dodik je rekao da će parlament RS u vezi sa Ustavnim sudom donijeti odluke koje će se „ovaj put poštovati“, dodavši da ima mnogo onih koji smatraju da ranije odluke Narodne skupštine, u vezi sa raznim pitanjima, nisu sprovedene.

„Važno je i treba reći da su ranije odluke i zaključci doneseni, da oni tu stoje, da nije promijenjena suština, ali da se uvijek zbog nekih okolnosti moralo ili trebalo biti pametan, politički odložiti ili sačekati. Da smo krenuli prošle godine, kada je krenula ruska vojna operacija da bilo šta sprovodimo, Republika Srpska bi imala ogroman problem“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, politički je bilo racionalno „zaustaviti se i stati“, dodavši da je sada drugo vrijeme.

Parlament RS ranije je donio niz odluka koje se odnose na ponovno formiranje Vojske RS, entitetske bezbjednosne službe, Uprave za indirektno oporezivanje…, kao i nepoštovanja odluka Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, ali te odluke nikada nisu realizovane.

Dodik je na obilježavanju proboja koridora kroz Posavinu, čime je 1992. godine uspostavljena kopnena veza Banjaluke i Krajine sa Srbijom, ocijenio da su koridorom „obilježene granice RS“.

On je naveo da Republika Srpska „vodi identične bitke kao i pre 31 godinu“, koje su danas političke.

„RS dobro stoji, sigurna je, imamo kao nikada više prijatelja na međunarodnom planu… Znaju za Srpsku od Rusije do EU. Politički se borimo sa SAD, ali primorani smo na to“, istakao je Dodik.

Dodao je da je Rusija jedna od onih moćnih zemalja svijeta koje poštuju RS, na šta je ponosan.

„Naša država nije BiH. Naša država je Republika Srpska, a u BiH smo zato što moramo. Јednog dana Srpska će biti država“, zaključio je on.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas je obilježena 31 godina od proboja koridora kroz Posavinu, a u ovoj vojnoj akciji poginula su 852 borca Vojske Republike Srpske, 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i 17 pripadnika MUP-a nekadašnje Republike Srpske Krajine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mag
Gost
Mag

Ko njima truje mozak nacionalizmom, boli koga cosak sto si “nebeski narod” nebitan si i ti i tvoji popovi i tvoj vucko…samo prasina

Sokrat
Gost
Sokrat

Niti ce Bosne nestati niti ce tkz rs država postati.
Na tu medju. zajednicu na koju kukas dala ti je istu silom i prijetnjom,jako ste nezahvalni.
Tebi odg jer si lopov da ti je stanje takvo kakvo jeste veliki patrioto a za hapsenje si odavno spreman i jednom ces morat u celiju!

Plehan
Gost
Plehan

Milorad DodiG u okupiranoj i od Hrvata očišćenoj Posavini! Zemljo otovori se….

Joko
Gost
Joko

I porodica Slobodana Miloševića je u Rusiju zato što mora.

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Bio si vjekovima Bosanac i zvala se ta teritorija Bosna – pa ti se bosanac prevrci koliko hoces ali ostajes bosanac.

velibor
Gost
velibor

Sta bi sa onim da ne treba drugima odredjivat nacionalnost?

Baki
Gost
Baki

Ocemo refeeendum i spajanje sa Srbijom. idemoooooooo

Liza
Gost
Liza

Ne moraš, pali kod bratka u srbistan!

Rozaj
Gost
Rozaj

Pa idi kod vucka

, , ,
Gost
, , ,

Imamo i mi takvih kojima 🇲🇪 nije njihova država, a preci su im odavde. Takvima je država koja da više novca, a imate i zajednički imenitelj SPC.

iomrak
Gost
iomrak

niti ti poštena osoba py te isto trpimo.

Bojana
Gost
Bojana

Bila vam je vjekovima.

mačor
Gost
mačor

Velika galama da se sakrije da je entitet u dugovima.

Niki
Gost
Niki

Pa sto Neides u Srbiju

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

Ode putin, kuku tebi 😂😂😂

Send this to a friend