Region

Dodik naredne sedmice kod pape Franja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naredne sedmice boraviće u zvaničnoj posjeti Vatikanu gdje će ga primiti papa Franjo, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dodik će se sastati sa papom Franjom 26. aprila odnosno u petak naredne sedmice.

“Ministarstvo spoljnih poslova BiH jutros je obaviješteno da je potvrđen termin posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za 26. april u prijepodnevnim satima. Mislim da je dobro što postoji kontinuitet u dijalogu sa Svetom stolicom. Nakon što je prošle godine realizovana posjeta tročlanog Predsjedništva BiH, a godinu prije toga ministarska posjeta na kojoj sam bio i ja, sada dolazi nova posjeta”, rekao je Crnadak.

On je izrazio uvjerenje da će ova posjeta biti u funkciji daljeg razvoja odnosa BiH i Vatikana kao i u funkciji glavnog spoljnopolitičkog cilja BiH, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući predsjedništva BiH je u intervju za beogradske Večernje novosti da ostaje pri stavu da bi Republika Srpska trebalo da proglasi nezavisnost ukoliko Kosovo dobije stolicu u UN.

Najava Dodikove posjete Vatikanu izazvala je reakciju Udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH.

Oni su uputili dopis apostolskom nunciju u BiH monsinjoru Luiđiju Pecutu, u vezi sa “sramnim ponašanjem zvaničnika iz entiteta RS, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se očituje kroz glorifikovanje ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina”.

Udruženja očekuju da će monsinjor Pecuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

5 Komentara na "Dodik naredne sedmice kod pape Franja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend