Region

Grabar Kitarović odala poštu žrtvama Jasenovca

spomenik_-logor_jasenovac.1-09.jpg

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je poštu žrtvama Jasenovca.

U knjigu utisaka je upisala da joj dolazak u Spomen područje logora Jasenovac uvek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su tu počinjeni i pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

“Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti istorijske borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bezrezervo osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredjeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira“, napisala je Kitarović u Knigu utisaka.

I ove, kao i prethodnie dvije godine, komemoracije u Jasenovcu se održavaju odvojeno – najprije su komemoraciju održali predstavnici Jevrejskih organizacija u Hrvatskoj, zatim će sjutra to učiniti predstavnici antifašističkih organizacija i Srpskog nacionalnog vijeća, a u nedjelju će biti održana državna komemoracija.

Inače, u logoru Jasenovac – “fabrici smrti” je od 1941. do 1945.ubijeno oko 700.000 – Jevreja, Srba i Roma.

Send this to a friend