Region

Hrvatsku napustilo 189.000 ljudi

Od 2013. do 2018., zbog migracije u inostranstvo, Hrvatska ima 2,4 odsto manje stanovništva.

Za zvanični Zagreb posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspjevaju zadržati ni veliki gradovi – uprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike.

Kako navodi SEEbiz, za prethodnih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika. Međutim, Hrvatsku je istovremeno napustilo njih 189.000. Stanovništvo je odlazilo u onim, i onako slabije naseljenim opštinama. Demografi strahuju da će zbog “demografskih pustinja” u budućnosti biti teško organizovati novi život u tim sredinama.

Takvi primjeri su opštine Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji koje su za pet godina izgubile 39,3, odnosno 37,8 odsto stanovništva, što znači da je ovo područje od 2014. napustio svaki treći stanovnik.

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inostranstvo, ona pokazuje kako je samo 96 gradova i opština zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja. Njih 463 beleži minus zbog emigracije, a u njih 42 odnosno 7,5 odsto, stopa emigriranja bilježi se u dvocifrenim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarašnju i spoljnu migraciju: u tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i opština, što znači da se s manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave.

Usprkos predrasudama kako se emigracija obično događa u manjim mjestima, statistika Državnog zavoda pokazuje i kako problem imaju i veliki gradovi – središta županija.

Recimo, gledamo li samo podatak o migracijama prema ili iz inostranstva, od 20 gradova broj doseljenika premašio je iseljenike samo u njih tri – Dubrovniku, Puli i Splitu. Kad se u brojku uključi i statistika o unutrašnjim migracijama stanovnika, pozitivnu stopu imaju samo Dubrovnik sa 1,5 i Zagreb sa 0,3 odsto.

Posebno je problematična, nastavlja, činjenica da zemlju uglavnom napušta mlađe stanovništvo bez kojeg nema daljeg razvoja.

8

avatar
1000
7
1
0
 
7
NickОклеPreko MoraceFlojdDado
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Ова Хрватска је уласком у ЕУ капитулирала, овај број од 189 000 је само број оних који су се одрекли Хрватког држављанства, број исељених је много већи. Све млади људи који ће своје породице заснивати у иностранству а ђеца ће долазити Хрватку на љетовање једном годишње, управо због тога је и наталитет у жестоком паду. Виђећете попис за 10-20 година… Više »

Окле
Gost
Окле

Ова Хрватска је уласком у ЕУ капитулирала, овај број од 189 000 је само број оних који су се одекли Хрватко држављанства, број исељених је много већи. Све млдаи људи који ће своје ородице заснивати у иностранству а ђеца ће долазити Хрватку на љетовање једном годишње, управо због тога је и нааитет у жестоком паду. Виђећете попис за 10-20 година… Više »

Preko Morace
Gost
Preko Morace

Nista to, kad im kolinda otpjeva jednu patriJotsku pjesmicu, ima stampedo da nastane, vracaju se isti cas..🤣🤣

Flojd
Gost
Flojd

Nisu dizali ovoliku frku kad ih je napustilo 500 hiljada srba..

Dado
Gost
Dado

Je li to tamo opet bila Oluja

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Više ih pobjeglo nego ’95 , niko neće da živi u lijepoj našoj klero-fašističkoj prčiji.

Mano
Gost
Mano

U Crnoj Gori je gore ,Neznam ko Ce raditi u ove firme ovih kvazi biznismena,osim ako ne zabrane izlazak iz zemlje kao na Kubi

Nick
Gost
Nick

Nije problem samo što su to mladi ljudi, nego što su to bezmalo i najkvalitetniji ljudi, najobrazovaniji i oni koji su konkurentni EU obrazovanju. Isto se desava u CG i Srbiji, a onog dana kada udjemo u EU svi ce napustiti. Tako da “Okle”, sa ljudima koji imaju tvoj stav i koeficijent inteligencije, niko ne želi da bude pod istim… Više »

Send this to a friend