Region

Interpol da traži 140 slika nestalih iz SFRJ

Iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije nestalo je više od 140 vrijednih umjetničkih djela, a Srbija će odgovor o nestanku zatražiti preko Interpola.

To je za “Novosti” rekao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i srpski predstavnik u Mešovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović.

On je uvjeren da se dio ove bogate umjetničke baštine, koju su najvećim dijelom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, već da su slike “razvučene” negdje po svijetu.

“Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija”, rekao je Odalović.

Prema saznanjima “Novosti”, najvise djela, četrdesetak, nedostaje u Rimu. To su, kako navodi list, uglavnom grafike slovenačkog umjetnika Božidara Jakca, najpoznatijeg portreiste Josipa Broza Tita.

Od djela srpskih umjetnika u ambasadi u Rumu nedostaje “Djevojka sa pticom” Miodraga B. Protića. Nekih umjetničkih djela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu.

Prema navodima lista, nedostaju platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice…

Do 2017. raspoređeno je ukupno 1.416 umjetničkih djela. Srbija je “po nacionalnom ključu” dobila 791, Hrvatskoj je pripalo 325, Sloveniji 194, Makedoniji 59, a BiH 47 umjetnina, pišu Novosti.

2 Komentara na "Interpol da traži 140 slika nestalih iz SFRJ"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend