Region

Janša zvao Džaferovića: Ne postoji non pejper o prekrajanju granica, podržavam integritet BiH

Janša, foto: Twitter

Premijer Slovenije Janez Janša pozvao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i obavijestio ga da ne postoji “non paper” koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta BiH, prenosi Klix.ba.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, premijer Slovenije je kazao da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen evroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i evroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebalo biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Priča o slovenskom “non pejperu” koji tretira prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu podigla je veliku prašinu u regionu posljednjih dana.

Send this to a friend