Region

Koju djecu je spasavala Diana Budisavljević

U Insbruku će na rodnoj kući Diane Budisavljević biti postavljena spomen-ploča. Ambasador Srbije u Austriji i episkop austrijsko-švajcarski uputili su molbu da se razmotri sadržaj teksta na tabli i da se doda da je spasila “srpsku” djecu. Gosti i sagovornici emisije Oko na RTS-u govorili su o tome koliko to odgovara istorijskim činjenicama.

Foto: Wikipedia

Urednica dokumentarnih emisija u Informativnom programu RTS-a i autorka dokumentarnog filma i izložbe “Dianina djeca” Slađana Zarić je rekla da nema nikakve dileme da je Diana spasavala srpsku djecu.

“Ona je imala dozvolu da spasava srpsku djecu. Možda, niko ne može stoprocentno da tvrdi, čak se u dnevniku u jednom trenutku spominju dva hrvatska djeteta koja su spasena iz logora u Jasenovcu zahvaljujući Diani Budisavljević, ali znate mi pričamo o 10.000 djece, a ovdje imamo dva hrvatska djeteta. Možda je i neko romsko dijete”, rekla je Slađana Zarić.

Da je riječ o srpskoj djeci saglasan je i istoričar Milan Koljanin, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Dodaje da su istorijske činjenice da je Diana Budisavljević spasavala srpsku djecu i da bi to trebalo da piše na tabli.

“Zašto ne bi stavili ono što je istorijska istina i što treba na neki način zaista da bude istaknuto”, upitao je Koljanin.

O tome je govorio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić. Kaže da je uputio dopis svim članovima Senata Insbruka u kojem su navedene činjenice koje se ne mogu dovoditi u sumnju.

Navodi da je dobio odgovor iz kabineta gradonačelnika da je dopis primljen i da očekuje da se u toku sljedeće nedjelje definitivno utvrdi tekst na spomen-ploči. Objašnjava da je to pitanje procedure i da mora da se postigne konsenzus među članovima Senata.

Istoričar iz Hrvatske Hrvoje Klasić je rekao da je Diana, naravno, najvećim dijelom spasavala srpsku djecu, ali da misli da je nepravedno prema njoj to reći.

“Diana nije spašavala srpsku djecu. Diana je spašavala djecu. U bilo kojoj situaciji, da je mogla, spašavala bi bilo koju djecu”, rekao je Klasić.

Dodaje da se 99 odsto radi o srpskoj djeci i da oni koji to žele da znaju – znaju, a oni koji ne žele imaju problem.

Koljević je dodao da ne vidi problem u tome da se naznači da su to bila srpska djeca, naročito zato što je tabla upućena austrijskoj javnosti koja ne zna mnogo o tome.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
GeoMILANNomen est omenIstinaCgcg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Geo
Gost
Geo

Istina gospodja Dijana je spasavala djecu ali treba znati da je to radila samo uz suglasnost Caritasa koji je osnovao osobno Alojzije Stepinac. Postoje i pisma koje je pisala nadbiskupu. Nakon toga djeca su putem katolicke crkve udomljsvana u hrvatske familije uglavnom. Istrazite ako ne vjerujete, nije sve crno- bijelo.

MILAN
Gost
MILAN

Da li je istina da je Crnogorka?

Cgcg
Gost
Cgcg

Koliko su srpski četnici ubili srpske djece?

Istina
Gost
Istina

Najvise su ih pobile ustaše. Nezavisna komisija SFRJ sastavljena od Hrvata i Srba tvrdi da su ustaše ubile oko 150.000 srpske, jevrejske i romske djece. To je i logicno, jer je sama gospodja Budisavljevic spasila 10.000. Posle ustasa najvise srpske djece su pobili komunisti, uglavnom djecu iz cetnickih porodica. Jedan moj djed je bio u partizanima i nosilac je spomenice,… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Ne vrijedi, prijatelju, ne zanima ove “minusaše” istina ni porodična tragedija kakvu je imala svaka druga crnogorska kuća. Kako vide “srpsko”, udaraju minuse.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A zasto se uvijek istice da su zrtve holokausta bili Jevreji, ako je svejedno koje su nacionalnosti? Djeca u NDH su bila ubijana i odvodjena u logore samo zato sto su srpska, nizasta drugo.

Mile
Gost
Mile

Pa ti klinci su bili tamo,zato sto buduci Srbi,kao i Jevreji u Holokaustu. Cemu rasprava?

Haris
Gost
Haris

Eto oni znaju kako su se djeca izjašnjavala aaaaaaaahahahahahaha

Send this to a friend