Region

Makedonija izabrala pitanje za referendum

Makedonski zvaničnici satima su raspravljali o mogućem pitanju na referendumu o sporazumu s Grčkom o izmjeni imena, koji bi trebalo da se održi na jesen.

Makedonski premijer i lider SDSM objavio je sinoć da bi pitanje moglo da glasi “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke”?

Agencija MIA prenosi da je premijer Zoran Zaev rekao da je ovo pitanje kao moguća varijanta razmatrano tokom četvoročasovnog sastanka lidera stranaka održanog u Klubu poslanika.

“Svi mi koji smo ostali na liderskom sastanku smo za uspješan referendum (o sporazumu o imenu sa Grčkom), a odnos koji je (lider VMRO-DPMNE Hristijan) Mickoski demonstrirao u ime VMRO-DPMNE je neozbiljan, neodgovoran i vrijeđa sve političke subjekte i građane Makedonije”, izjavio je Zaev.

MIA prenosi da je Zaev to kazao po okončanju liderskog sastanka koji je on sazvao u Klubu poslanika. Navodi se da je Zaev saopštio da je za danas u podne zakazan još jedan liderski sastanak u manjem sastavu.

Makedonski premijer je dodao da će na tom sastanku Mickoski moći da se izjasni dali je za NATO i EU, kao i da li je za to da građani odlučuju o budućnosti Makedonije.

“Ako je Mickoski za NATO i EU trebalo je da sjedi tu sa svim liderima i da donosi odluke za budućnost države, ali on je odlučio da pobjegne od ovog istorijski najvažnijeg pitanja makedonske budućnosti”, poručio je Zaev.

Mickoski je napustio je skup u Klubu poslanika nakon jednog sata.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno obezbijediti dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 odsto upisanih glasača sa biračkim pravom.

Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, referendum će biti neuspješan.

1 Komentar na "Makedonija izabrala pitanje za referendum"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend