Region

Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

“Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje”, rekao je Mesić za frankfurtske Vesti.

Dodao je da se nada da će i odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin 5. avgusta, na proslavu godišnjice operacije “Oluja”, pomoći Hrvatima da shvate da Srbi “nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku”.

“Da bi se u tome uspjelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namjera, bez kalkulacija”, naveo je Mesić.

Ocijenio je da je mržnja i dalje najveći problem u regionu, a da Srbi i Hrvati treba da se okrenu budućnosti na isti način na koji su to učinili Francuzi i Njemci poslije Drugog svjetskog rata.

“Možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Njemci poslije tri velika rata u samo 130 godina, poslije silnih žrtava i razaranja, poslije velike mržnje, sjeli i dogovorili se da stvaraju novu Evropu koja neće praviti, već otvarati granice, i gdje više neće biti alibija da se napadaju komšije, već da se štite nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi”, rekao je Mesić.

On je kazao da bi Evropska unija što bržim prihvatanjem novih članica sa Balkana spriječila buduće ratove i prekrajanja granica na evropskom kontinentu.

“Ujedinjena Evropa je milenijumski poduhvat koji današnja generacija mora da završi kako bi Evropa postala veliki, svjetski igrač u ekonomskom smislu. U političkom smislu taj koncept isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata u Evropi”, naveo je Mesić.

Za inicijativu mini-Šengen, koja bi povezala ekonomije Zapadnog Balkana koje nisu u EU, Mesić kaže da je “dobra ideja” koja može da pokaže koliko svi mogu da imaju koristi od međusobne saradnje, ali da “ipak nije konačno rješenje”.

“Konačno rješenje mora biti ulazak u Evropsku uniju svih država koje to žele, a nisu njene članice. Činjenica je da su dosadašnje članice malo umorne od udruživanja, kao što su zemlje koje još čekaju na članstvo umorne od čekanja. Zato je nužno ubrzati ulazak u Evropsku uniju, kao što je veoma važno da sama EU riješi neke svoje probleme”, rekao je bivši predsjednik Hrvatske.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Ivanexpert123RozajNarcis ZgubidanBodin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Posto Srba u Hrvatskoj trenutno ima oko 5 posto treba vjerovati da vise ne predstavljaju problem i opasnost za Hrvatsku. Da ih je 10 ili vise posto predstavljali bi opasnost i za Hrvatsku , kao sto su problem za ostale zemlje u regionu.

Rozaj
Gost
Rozaj

Pozdravljam gos Mesica. Ali srbi nece nista sto je mir i demokratija

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Uništi ih mitomanija,i kompleks više vrijednosti,pa dosta je da čujete bećkovića i sve vam je jasno.

Bodin
Gost
Bodin

problem je sto Srbi ne postuju nikoga u regionu, falsifikuju istoriju, govore da sve potice od srba i da su sve to bile srpske zemlje upravo zbog falsifikovanja istorije su se ratovi i desili, jer oni ne priznaju nista drugo osim kako njima odgovara i danas, ti isti srbi, dobar dio njih, velica ratne zlocince, ne priznaje genocid itd itd… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Sad nijesu problem kad ste riješili problem. I kod nas kad ih se trsimo neće više biti problem.

Ivan
Gost
Ivan

Živi bili pa videli. I mi smo nešto naučili Njegoše moj.

Send this to a friend