Region

Napad na policiju na sjeveru Kosova

Foto: RSE

Pripadnik Policije Kosova lakše je povrijeđen u oružanom napadu na sjeveru Kosova, saopšteno je iz ove institucije. Dodaju da se napad dogodio sinoć oko 23:00 sata u selu Srbovac u opštini Zvečan.

Jedinice koje su dežurale napale su “naoružane osobe dugim cijevima, iz vozila marke Audi, sive boje, registarskih oznaka KM”, što je oznaka za tablice koje su do sada izdavali organi Srbije.

Na lice mjesta stigle su policijske jedinice koje obavljaju uviđaj, a povrijeđeni policijski službenik prevezen je u bolnicu.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je Policija Kosova pojačala prisustvo na sjeveru Kosova, gdje su posljednjih dana učestali incidenti.

Ubrzo nakon saopštenja kosovske policije medijima se obratio šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković. Poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio u četvrtak veče sa “protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije sjevera Kosova”.

Za svoje tvrdnje nije pružio nikakve dokaze.

“Beograd će razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244, povratak do 1.000 naših bezbjednosnih snaga na sjever Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, Član 4. i Član 6. Aneksa 2”, naveo je Petković.

Raniji incidenti

U Sjevernoj Mitrovici su 7. decembra bačene dvije eksplozivne naprave, a dan ranije došlo je do incidenata u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišćeno je vatreno oružje i ručne bombe.

U četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku živi većinski srpsko stanovništvo.

U tim opštinama zakazani su lokalni izbori za 18. decembar. Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, protivi se njihovom održavanju.

Zašto protivljenje izborima?

Predstavnici Srpske liste, koji su predvodili četiri opštine na sjeveru, podnijeli su ostavke početkom novembra, nezadovoljni odlukom Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS – tablice Republike Kosovo.

U međuvremenu, strane su postigle dogovor. Kosovo je pristalo da obustavi svoj plan preregistracije automobila, dok se Srbija obavezala da neće izdavati nove registarske tablice Srbima na sjeveru.

I drugi srpski zvaničnici na sjeveru takođe su podnijeli ostavke, kako sa lokalnog tako i sa centralnog nivoa.

Zbog nedavnih incidenata, Sjedinjene Američke Države su zatražile da Kosovo odloži održavanje izbora.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je 8. decembra izjavila da će u roku od dva-tri dana biti donijeta odluka o izborima.

Tags

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
DarijaPutnikmariussvevisnjiNezavisna Boka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Kad će sankcije Rusiji !

Putnik
Gost
Putnik

Nesto mi to izgleda poznato. Samo sto je tada to radila druga strana…ovamo ubiju jednog policajca ,onamo trojicu…pa zatisje…pa opet jednog itd.Sve se vraca,karma je cudo.

svevisnji
Gost
svevisnji

đe je god serbistan..problemi

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Treba i Boka Kotorska da dobije svoje policijske snage.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dje su operisani da nagrnu ?

marius
Gost
marius

Evo ih na CDM. “aAplaudiraju”ovom hapsenju Cadjenovica, i zvizde odluci Venecijanske komisije. Nemaju ti oni kad sad, pa ce drugi dan, oko podna.

oooo
Gost
oooo

Kosovska okupacija njihove teritorije????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Send this to a friend