Region

Naser Keljmendi pušten da se brani sa slobode

Naser Keljmendi

Osnovni sud u Prištini odlučio da oslobodi narko bosa Nasera Keljmendija kako bi se branio sa slobode.

Prema odluci tog suda, Keljmendi je obavezan da se odaziva na svako ročište, ali njegovo puštanje iz pritvora nije uslovljeno neprestanim boravkom na Kosovu, potvrdio je njegov advokat Besnik Beriša.

Keljmendiju se pred Osnovnim sudom u Prištini sudi za ubistvo Ramiza Delalića i organizovani kriminal, a kako je potvrdio Beriša njegov klijent je dobio pravo da se brani sa slobode.

Beriša je na društvenim mrežama objavio da je prištinski sud oslobodio Kelmendija pritvora, te dodao da je “Specijalno tužilaštvo EULEX-a izgubilo bitku u vezi mjere pritvora” za njegovog klijenta.

“Odluka Osnovnog suda o oslobađanju Kelmendija mjere pritvora je konačna i ne može se uložiti žalba”, dodao je Beriša.

Kasnije Beriša je za Radio Slobodna Evropa izjavio da njegov klijent ne mora biti sve vrijeme na Kosovu, ali se mora odazvati svakom sudskom pozivu na ročište.

Keljmendi je jedan od najtraženijih osoba koji je smatran vođom organizovane kriminalne grupe i već se godinama nalazi na “crnoj listi” SAD.

Državljanin je Bosne i Hercegovine i Kosova, a u pritvoru je od maja 2013. godine kada je uhapšen po Interpolovoj potjernici na Kosovu, gdje je prebjegao iz BiH preko Crne Gore, nakon višemjesečnog skrivanja.

Specijalno tužilaštvo Kosova ga tereti za organizovani kriminal, teško ubistvo i kupovinu, posjedovanje, rasturanje i neovlašćenu prodaju raznih vrsta narkotika.

Suđenje Keljmendiju počelo je prije dvije godine, kada je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice. Po njemu, “proces je montiran u Bosni i Hercegovini”.

Send this to a friend