Region

Poplave i klizišta stvaraju probleme u Sloveniji, u noći na nedjelju snijeg širom zemlje

Obilne kiše i jak vjetar izazvali su probleme širom Slovenije. Izlila se rijeka Savinja, a pokrenuta su tri klizišta. Vatrogasci su imali i dosta posla zbog oštećenih krovova, srušenih stabala i poplavljenih prostorija. Na sjeveru države pao je i snijeg, a očekuju se i nove padavine.

Ponegdje su, zbog intenzivnih padavina i pada temperature, kišne kapi već prerasle u pahulje, što samim time otežava saobraćaj širom zemlje.

Kako su temperature bile ispod nule, stvarao se i led, a oko drveća je počela da se nakuplja susnježica. Prema posljednjim prognozama slovenskih meteorologa, snijeg će zahvatiti veći dio države. Poplavile su rijeke u Gornjoj Savinjskoj dolini i Sava Bohinjka, dok su se neke druge rijeke u zemlji izlile, ali se njihovi vodostaji polako smanjuju.

Nešto više snijega u narednim satima očekuje se i na jugu zemlje, gdje će se padavine nastaviti i tokom noći. U Notranjskoj i Kočevskoj, kao i u dijelovima Dolenjske i u Beloj Krajini do sutra ujutro može pasti od 5 do 10 centimetara snijega, a u višim predjelima iznad 600-700 metara nadmorske visine od 10 do 15 centimetara.

Send this to a friend