Region Han tvrdi

Pregovori Srbije i Kosova trebaju da budu poput izbora za papu

Evropski komesar za pitanja proširenja Johanes Han smatra da treba promijeniti pristup u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Kako je istakao, pojedini susreti u okviru dijaloga nisu dovoljni da bi se postiglo konačno rješenje.

“Lično vjerujem da bi se, u jednom trenutku, pregovori trebali odvijati poput izbora Pape. Organizovati neku vrstu konklave sve dok ne budemo imali bijeli dim”, naglasio je Johannes Hahn.

On je ohrabren činjenicom da će Josef Borel, budući visoki EU predstavnik, biti potpuno posvećen dijalogu, budući da je on to već potvrdio, te da će njegova prva zvanična posjeta biti posjeta Prištini.

Stoga, prema riječima odlazećeg komesara, čim novi funkcioneri preuzmu nove funkcije u institucijama, EU će biti u stanju da preuzme ulogu koja joj pripada. On je, takođe, naglasio da je na institucijama Evropske unije da se uključe u dijalog te da ovo nije pitanje koje pripada pojedinim zemljama članicama.

Osvrćući se na odluku američke administracije da imenuje dva izaslanika koji će se baviti dijalogom, Han je mišljenja da “po običaju imenovanje više izaslanika uglavnom stvara haos”.

On je ovo uporedio sa iskustvom iz Ukrajine kada je bilo više izaslanika, te dodao da je bilo teško kanalizirati napore, zbog čega, tvrdi Han, isto važi i za dijalog između Kosova i Srbije.

Evropski komesar očekuje da će nakon izbora 6. oktobra, nova kosovska vlada povući odluku o taksama (koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini) i time dozvoliti nastavak dijaloga koji je blokiran od novembra prošle godine upravo zbog ove odluke bivših prištinskih vlasti.

“Jedini uslov EU oko budućeg sporazuma između Prištine i Beograda je to da nijedan bilateralani sporazum ne sme da bude donesen po cijenu stabilnosti i napretka regiona”, zaključio je on.

Send this to a friend