Region

Pristojan predsjednik, ništa više

Stevo Pendarovski je novi predsjednik Sjeverne Makedonije i potvrda da je zapadno opredjeljenje ipak jače. Njega će porediti sa prethodnikom Ivanovim koji je potpuno urušio funkciju, komentariše za Doje vele DW Boris Georgievski.

Sjeverna Makedonija je u nedjelju izbjegla novi politički zemljotres i potvrdila prozapadni kurs. Kao peti predsjednik u istoriji zemlje izabran je Stevo Pendarovski, profesor političkih nauka koji je koordinisao pristupanje zemlje NATO – to je dodatni vjetar u leđa vladajućoj koaliciji premijera Zorana Zaeva.

Drugi krug izbora bio je okršaj proevropskih i nacionalističkih snaga u zemlji koja je duboko podjeljena sporazumom sa Grčkom koji je izmjenio ime države, a otvorio vrata NATO i EU. Tokom kampanje Pendarovski i njegova rivalka Gordana Siljanovska-Davkova zauzeli su suprotne pozicije o dilu sa Atinom.

Nakon izborne pobjede su Pendarovski i Zaev obećali da će se koncentrisati na dugu listu problema koji su opterećivali Makedoniju decenijama: zastoj ekonomije, visoku nezaposlenost, endemsku korupciju i nepotizam kao i tromu javnu upravu.

Predsjednik doduše ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u Sjevernoj Makedoniji, ali može da bude korektor Vlade – u toj ulozi je prethodnik Đorđe Ivanov potpuno omanuo.

Prethodnih deset godina je Ivanov bio pijun bivše vladajuće VMRO-DPMNE, pretvarajući predsjednički ured u binu za podmirivanje nacionalističkog sentimenta i antizapadne parole. Svojim kukavičlukom je kočio državu.

Tako je 2016. potpisao amnestiju za političare koji su se našli na meti pravosuđa kako bi zaštitio svog političkog mentora i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog. Potonji je i dalje u bjegu od pravde u Mađarskoj, pod zaštitom Viktora Orbana. Ivanov je onda, nekoliko mjeseci kasnije, povukao odluku o amnestiji pod jakim međunarodnim pritiskom, ali je šteta već bila načinjena.

Naredne godine je onda odbio da da mandat za formiranje Vlade većini čime je prolongirao političku krizu u zemlji. Ishod se desio čuvenog 27. aprila 2017. kada su nacionalisti upali u Sobranje i napali poslanike (tada tek buduće) vladajuće većine.

Ivanov je proveo posljednje mjesece mandata sasvim izolovan od strane EU i Zapada zbog odbijanja Prespanskog sporazuma. Otvoreno je blokirao rad izvršne i zakonodavne vlasti tako što je odbijao da potpiše ključne zakonske prijedloge.

Pendarovski pak ima šansu da Predsjedništvu vrati neophodni ugled i kredibilnost. S obzirom da će ga porediti sa prethodnikom, to i nije tako težak zadatak. Kako god, od novog predsjednika se ne očekuje ništa spektakularno. Sjevernoj Makedoniji treba samo pristojan, “normalan” šef države.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Y555
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Y555
Gost
Y555

Majstor za završne radove projekta velike albanije.

Send this to a friend