Region

Raspudić: Švedska i Finska su kapitulirale

Nino Raspudić, Foto: N1

De facto se vidi da su Finska i Švedska kapitulirale, kazao je poslanik Mosta u hrvatskom SaboruNino Raspudić u emisiji Newsrooma na N1.

Raspudić smatra da je Hrvatska došla do tačke u kojoj nemaju usklađenu vanjsku politiku.

“Došli smo do toga da dvije instance koje sukreiraju vanjsku politiku, a to su predsjednik Republike i predsjednik vlade, nemaju više prostora za komunikaciju i za dogovor. I da je oko situacije pristupanja Švedske i Finske NATO paktu došlo do potpuno suprotnih stajališta. S jedne je strane Plenkovićevo stajalište koje niti nije stajalište, nego se Plenković tu ponaša kao jedan briselski namjesnik u Hrvatskoj koji sprovodi nametnute direktive i koji se ni slučajno ne bi usprotivio onome što je trenutni nalog ili briselski mainstream, očito vodeći računa o svojoj budućoj karijerici”, ističe on.

“S druge strane imamo Milanovića koji je sad, vidimo, na primjeru onoga što se dogodilo s Turskom, potpuno ispravno prepoznao mogućnost da se nešto po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH napravi u ovom kontekstu”, dodao je.

Sporazum Turske, Finske i Švedske

Raspudić kaže da želi da skrene pažnju javnosti na situaciju s Turskom i da se pogledaju tačke sporazuma Turske, Finske i Švedske.

“De facto se vidi da su Finska i Švedska kapitulirale. To je sasvim suprotno od onoga što hrvatski mainstream mediji govore, a to je da je, kao, Turska popustila”, rekao je.

On smatra da Turska nije ništa popustila.

“Izašao je tekst sporazuma, može se već vidjeti na portalima. Dakle pristale su Finska i Švedska na sve ono što je Turska tražila. Ono što je najznačajnije je da će se radnička partija Kurdistana i Gulenova stranka tretirati kao terorističke organizacije. Da će se desetine ljudi koji su našli utočište u Švedskoj i Finskoj, a koji su dosad posmatrani kao opozicionari Erdoganu, sada tretirati kao teroristi i da će biti izručeni Turskoj – to stoji izričito u tačkama dogovora i možemo samo pretpostaviti kakva ih sudbina čeka. Takođe, da neće više davati nikakav veto na izvoz oružja Turskoj. Došlo je do jedne vrijednosne kapitulacije Finske i Švedske”, kazao je.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
SrdjanSandraVojo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srdjan
Gost
Srdjan

Mogli smo i mi i Hrvati sad da zategnemo po ovom pitanju i da tražimo nesto kako ni ih pustili u NATO . Konkretno, CG da stavi Vero na ulazak Švedske i Finske u NATO sve dok ne postanemo punopravna članica EU. Ali mi nemamo onu stvar kao sto Turci imaju. Svaka im čast.

Sandra
Gost
Sandra

Svaka čast. Sve tačno od A do Š.

Vojo
Gost
Vojo

Vucicev placenik

Send this to a friend