Region

Region na nogama zbog koronavirusa

Ilustracija

Kako je u Italiji došlo do širenja infekcije koronavirusom države regiona kao i Crna Gora uvele su pojačan nadzor za sve građane koje dolaze iz te zemlje. Hrvatska i Srbija su zabranile ekskurzije u Italiju, a direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša savjetuje crnogorskim građanima da izbjegavaju putovanja u tu državu.

<<<Mugoša: Savjet građanima da ne putuju u Italiju, nivo rizika od korona virusa u Crnoj Gori je umjeren<<<

<<<Raste broj žrtava u Italiji, gradovi pod karantinom, opustošene prodavnice<<<

Hrvatska

Zbog sprječavanja koronavirusa Hrvatska je od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz italijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, a i dalje važe mjere nadzora za sve osobe koje su nakon 16. februara boravile u Kini i Južnoj Koreji, saopštio je danas Krizni štab Ministarstva zdravlja Hrvatske.

“Kod više do 80 odsto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni štab ima dva cilja – pokušati spriječiti import u Hrvatsku te u slučaju da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj, što prije izolovati bolesnika i sve njegove kontakte i tako spriječiti dalje širenje bolesti”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Vili Beroš.

Donesene su preporuke za postupanje koje će se mijenjati zavisno o situaciji na terenu, kazao je Beroš i najavio podizanje stepena pripravnosti na veći nivo, iako nema mjesta panici.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izvijestio je da su odlučili uvesti posebne mjere za italijanske pokrajine Lombardiju i Veneto, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont.

To znači da će hrvatske građane koji se vraćaju u Hrvatsku ispitati granična policija, epidemiolozi i granični sanitarni inspektori. U slučaju da su zdravi, biće im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana svaki dan kontaktirati epidemiolog.

Oni sa simptomima odmah će biti prevezeni u zdravstvenu ustanovu, a uzorci će biti poslati na ispitivanje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

Uvedena je i mjera karantina za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, poput Hrvata na japanskom kruzeru, te za one koji se vraćaju iz tih područja, a ne mogu biti u izolaciji kod kuće.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantin će vrlo skoro biti organizovana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmaralištima na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije.

Razmatra se, kaže Beroš, zgrada Crvenog krsta u Rijeci, a zatraženo je od županija da vide koja bi mjesta za karantin bila pogodna na njihovom području.

Na aerodromima ostaju kontrole kao i dosad, a kad je riječ o korišćenju termokamera na granicama, ocijenjeno je da su takve kamere neefikasne s obzirom na to da zaraženi koronavirusom ne mora imati visoku temperaturu.

Iz Kriznog štaba poručuju da maske za lice, kojih je u nekim gradovima nestalo, ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

S obzirom na to da zdravstveni turizam i veliki broj ljudi koji iz Italije dolazi zbog dentalnih usluga u Hrvatsku, stomatolozima se preporučuje oprez jer su u potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Zasad nema potrebe za zatvaranjem granica, a bude li potrebe, biće pojačane ekipe epidemiologa i graničnih sanitarnih inspektora.

Srbija

Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu novog korona virusa (Covid-19) naložila je pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije. Na svim graničnim prelazima naložen je nadzor radi preduzimanja odgovarajućih mera povodom novonastale situacije sa širenjem tog virusa u Italiji, prenose srpski mediji.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je na hitnom sastanku Radne grupe izvršeno usklađivanje kriterijuma u algoritmu za postupanje u nadzoru nad putnicima, koji su boravili u zaraženim, odnosno epidemiološki rizičnim područjima, a koje podrazumijeva pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima.

Osim putnika koji su boravili na teritoriji Kine u oblastima zahvaćenim epidemijom novim koronavirusom, od danas su pojačanim nadzorom i posebnom kontrolom, na svim graničnim prelazima, obuhvaćeni i putnici koji dolaze iz Italije.

Takođe je izmijenjeno i zdravstveno upozorenje koje se dijeli putnicima, a koje se odnosi na zaražena, odnosno, epidemiološki rizična područja.

Kako se navodi, održani su i sastanci sa predstavnicima Vojske Srbije i drugim nadležnim državnim organima, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) radi preduzimanja svih neophodnih mjera kako bi se spriječilo širenje virusa na teritoriji Srbije.

BiH nalaže samoizolaciju kod kuće

Hrvatska i Srbija su zabranile ekskurzije u Italiju, dok je BiH školama samo preporučila da ne organizuju ekskurzije u Italiju u narednom periodu.

BiH je do sada imala poseban tretman samo onih putnika koji dolaze iz Kine, a od danas je taj tretman proširen i na one koji dolaze iz Južne Koreje, Irana i Italije, zemalja u kojima se najviše povećao broj zaraženih koronavirusom u posljednja tri dana, piše klix.ba.

Putnicima koji dolaze iz Kine, a od sada i iz Italije, Irana ili Južne Koreje nadležne službe daju sanitarni upitnik da popune, koji se dostavlja zdravstvenim ustanovama. Potom putnicima daju broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Nije pojašnjeno šta podrazumijeva sanitarni upitnik i koja je garancija da će svi putnici dati tačne podatke.

Potom se takve osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor, a to podrazumijeva da se svaki dan javljaju epidemiološkoj službi i da su u samoizolaciji kod kuće 14 dana. S obzirom na to da BiH nema karantin, iako je njegovo postojanje bilo predviđeno i čak je bio osiguran novac za stavljanje u funkciju, očito je da nadležni u BiH smatraju da je dovoljna samoizolacija kod kuće. Međutim, šta ukoliko je takav putnik potencijalno zaražen i dok je u samoizolaciji kod kuće zarazu prenese na članove porodice? Ko kontroliše i provjerava šta znači samoizolacija kod kuće? Na ta pitanja nema odgovora.

BiH nije zabranila ekskurzije, već je preporučila školama da otkažu ekskurzije u Italiju, a građanima se takođe preporučuje da ne putuju u Italiju, Iran ili Južnu Koreju.

S obzirom na navedeno, čini se da bh. nadležne službe u ovom trenutku više računaju na faktor sreće pa je procijenjeno da je samoizolacija dovoljna. A ako se pojave slučajevi zaraze u našoj zemlji, vjerovatno će tada početi improvizacija i izmještanje cijelog odjela određene bolnice, jer jedno je jasno – karantin nemamo.

Trenutno je prijedlog da se karantin formira u krugu Opštee Bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u prostorijama koje koristi VSTV, a u vlasništvu su Ministarstva odbrane BiH, alternativni prijedlog je izgradnja privremenog objekta u krugu kasarne Rajlovac. A da li je neko nešto pokrenuo, nadležni se ne oglašavaju.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
JanaBojana3Mirjana A.R.LipovoOpušteno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jana
Gost
Jana

A sta cemo sa Kinezima u Banji?

Bojana3
Gost
Bojana3

Sve zbog azijata i sto jedu sta stignu,pi

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Kod nas bi ovaj virus riješio dosta problema, s obzirom da bi on bio najveći problem… Kad dolazi 🙂

Lipovo
Gost
Lipovo

STAĆE čim se Kina finansijski ISCRPI!

Opušteno
Gost
Opušteno

Briha me, nijesam ni mislio vjekovat.

MRAK STIZE
Gost
MRAK STIZE

NE BRINITE
STACE CIM SE PRODA STO TREBA

Send this to a friend