Region

Sa zgrade Vlade uklonjen natpis sa imenom Makedonija

Zgrada Vlade u Skoplju je u ponedjeljak, 11. februara ostala bez starog natpisa “Vlada Republike Makedonije”. Na mjestu gdje je stajao taj natpis u toku ove nedjelje treba biti postavljena ploča na kojoj piše “Vlada Republike Sjeverne Makedonije” na makedonskom i albanskom jeziku.

Natpis “Vlada Republike Makedonije” je već uklonjen, jer će se, kao što kažu u Vladi, na platou ispred zgrade odvijati aktivnosti u vezi postavljanja zastave Sjevernoatlantskog saveza. Proces pristupanja Makedonije u najveću vojnu organizaciju omogućen je nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum, kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke.​

Za sada se ne otkriva koje će institucije nastaviti sa promjenama tabli. Dio medija, koji se pozivaju na anonimne izvore u institucijama, objavljuje da će to prvi uraditi Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Sobranje.

Vlada je formirala inter-resornu grupu koja će izraditi nacionalni akcioni plan o sprovođenju daljih mjera i aktivnosti, a u roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva treba da promijene table na kojima će biti novo ime države – Republika Sjeverna Makedonija.

Iz Vlade kažu da ne očekuju probleme u državnim institucijama prilikom korišćenja novog imena države.

Upotreba novog imena će biti usaglašena i Zakonom o upotrebi jezika, što znači da će nazivi na novim tablama biti ispisani i na albanskom jeziku jer, kako je rekao vladin portparol Mile Bošnjakovski, Albanci čine više od 20 posto od ukupnog stanovništva Makedonije.

Preporuke o promjeni tabli sa nazivima će dobiti i jedinice lokalne samouprave, a sektori i službe za odnose sa javnošću državnih i javnih institucija će dobiti smjernice o upotrebi ustavnog imena.

U međuvremenu, građani će imati rok od pet godina, odnosno najkasnije do 2024. godine, da promijene lične dokumente i da u njima bude upisano novo ime države.

I registarske tablice na vozilima treba promijeniti, pa će nove tablice imati kôd NM ili NMK, ali to će se najvjerovatnije odvijati za vrijeme redovnog tehničkog pregleda.

U odnosu na državljanstvo, Dogovor iz Prespe predviđa da državljanstvo “bude makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije, kao što će biti zavedeno u svim putnim dokumentima”.

Prema Sporazumu, zvanični jezik će biti “makedonski jezik, kao što je priznato na Trećoj konferenciji UN-a o standardizaciji geografskih imena, održanoj u Atini 1977 godine”.

Inače, odmah nakon objave u Službenom vjesniku da je Dogovor iz Prespe stupio na snagu, Sjeverna Makedonija i Grčka će dostaviti zajedničko pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, u kome će ga informisati o datumu stupanja na snagu konačnog sporazuma, čime se stavlja tačka na višedecenijski bilateralni spor.

Zatim će o promjeni imena države biti informisani i Sekretarijat UN-a, zemlje članice, zemlje posmatrači, kao i sve međunarodne organizacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
taj ta to
Gost
taj ta to

Sada napišite: albanska pokrajna makedonija

Send this to a friend