Region

Šiškova paravojska spremala državni udar

Slovenačka policija jutros je privela dvije osobe zbog krivičnog djela pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka te zemlje. Među uhapšenima je i osnivač “Štajerske straže” Andrej Šiško iz Maribora, nekadašnji vođa navijača mariborskih “Viola”, koji se predstavlja kao ekstremni desni političar.

Radi se o reakciji na nedavnu akciju paravojnih formacija pod zapovjednikom Šiškom.

Krajem prošle sedmice su se na društvenim mrežama pojavili snimci o postrojavanju straže, a na kojima se vide desetine zamaskiranih muškaraca, od kojih neki u rukama imaju puške ili sjekire.

Osnivač “Štajerske straže” Andrej Šiško iz Maribora, koji se predstavlja i kao “štajerski domoljub”, izjavio je u utorak da većina policijskih službenika simpatizira njegovu inicijativu o uspostavljanju lokalnih paramilitarnih formacija, koje bi, između ostalog, kako navodi, štitili granicu od migranata.

Čini se da slovenska policija njegovo postrojavanje naoružanih desničara nije gledala s naročitim simpatijama, jer je Šiško jutros uhapšen.

Slovensko Ministarstvo unutrašnjih poslova je, naime, objavilo kako su jutros uhapšene dvije osobe, a među njima, po svemu sudeći, je i sam Andrej Šiško.

Policija je objavila da se u akciji pretražuje niz kuća prema nalogu koji je izdalo tužilaštvo u Mariboru.

1 Komentar na "Šiškova paravojska spremala državni udar"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend