Region

Sjever Grčke hoće referendum, neće novo ime Makedonije

Grčka i Makedonija

Predstavnici uprava i opština sjevernog dijela Grčke zahtijevaju održavanje referenduma o novom imenu Republike Makedonije. Na proširenom sastanku održanom juče u Solunu, u organizaciji Regionalnog savjeta centralne Makedonije, donijeta je  rezolucija, koja će biti dostavljena grčkoj Vladi i svim političkim partijama.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih savjeta grčkog regiona centralne Makedonije, predsjednici udruženja opština iz cijele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da je sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, potpisan 17. juna na grčkom dijelu Prespanskog jezera, “veoma ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz i ima štetan uticaj na interese i budućnost zemlje i grčkog naroda”.

Ističe se  da grčka Vlada u prošlosti nije priznavala makedonsku nacionalnost i makedonski jezik, jer ih je smatrala korijenom iredentizma Republike Makedonije.

Lokalne vlasti grčke pokrajine Makedonije kažu da se ne mogu usaglasiti sa potpisanim sporazumom i pozivaju vladu i političke stranke da on ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu. Oni zahtijevaju i da grčka vlada o toj inicijativi informiše domaću javnost, lidere stranih zemalja i šefove međunarodnih organizacija.

“Tražimo od vlade da održi referendum o “prespanskom sporazumu” kako bi građani na zakonit način prihvatili ili odbili njegovu ratifikaciju o tom važnom nacionalnom pitanju, koje se tiče i istorije i kulture Grčke”, javila je MIA.

Inače, sjednici je prisustvovalo 258 predstavnika lokalnih samouprava sa sjevera Grčke, 15 biskupa i 90 predstavnika različitih institucija.

3 Komentara na "Sjever Grčke hoće referendum, neće novo ime Makedonije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend