Region

Spektakularna akcija hapšenja kriminalaca u Splitu

Splitska policija objavila je da je uhapsila više hrvatskih državljana osumnjičenih da su kao dio zločinačkog udruženja počinili više teških krivičnih djela, javljaju hrvatski mediji.

“Zajedničkim radom policijskih službenika Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Split i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala na splitskom području razbijena je kriminalna grupa čije članovi se sumnjiče za izvršenje najtežih krivičnih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Nad osam hrvatskih državljana, osumnjičenih da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili krivična djela teških ubistava u pokušaju, teške tjelesne povrede i oštećenje tuđih stvari, sprovedeno je kriminalističko istraživanje.

Vođa grupe, 34-godišnjak 

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u cilju preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, odnosno protivpravnog pribavljanja znatne imovinske koristi stečene preprodajom droge, u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba u dobi od 20 do 38 godina, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja imunicije, kojima su pokušali da usmrte pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštete njihovu imovinu, te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško povrijedili i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja.

Oteli 21-godišnjaka, a onda ga istukli

Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. novembra 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim fizički napali i nanijeli mu teške povrede glave. Prilikom pretresa obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj „Glock“ s odgovarajućom municijom.

Osumnjičeni 29-godišnjak se takođe sumnjiči da je 25. decembra 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu, radi ostvarivanja uvodno spomenutog cilja zločinačkog udruženja kojem i sam pripada, iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, s namjerom da ga usmrti, a nakon čega je 2/3. februara 2019. u mjestu Trolokve, s ciljem zastrašivanja iste osobe, vatrenim oružjem oštetio lično vozilo Mercedes, parkirano u blizini njegove kuće.

Osim toga, sumnjiči se i za oštećenje ličnog vozila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, počinjenog 26. januara 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio municiju, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano lično vozilo Mercedes, takođe radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja”, objavila je policija.

Riječ je najvjerovatnije o automobilu Ivana Giljanovića, napadača na Marka Bekavca. Giljanović je u bijegu od 1.maja prošle godine.

Spomenuli i najnoviji napad

Policija spominje i posljednji slučaj, napad u Kaštelima na Jozu Čabraju.

“Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak, 23. januara 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti jednu osobu i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U namjeri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i osnovana sumnja da su 29-godišnjak, 38-godišnjak, 21-godišnjak, 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, po prethodnom dogovoru i planu, 5. marta 2019. u Kaštel Sućurcu pokušali da usmrte 28-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, i to na način da su, nakon detaljno razrađenog zajedničkog plana i pozivanja oštećenog na dogovoreno mjesto, do njega došli 29-godišnjak i 21-godišnjak, i tom prilikom je 29-godišnjak u 28-godišnjaka, koji se nalazio u ličnom vozilu BMW, ispalio više hitaca, u namjeri da ga usmrti.

Protiv osumnjičenih policija je podnijela krivičnu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, dok su oni predati nadzorniku pritvora”, objavila je policija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NekoTamo
Gost
NekoTamo

Cus spektakularna. Kao kod nas. Na kraju mir mir mir niko nije kriv. Spektakularno bi bilo da na kraju svi dobiju pi 10 godina zatvora.

Send this to a friend