Region

Štraheov pad dobar znak za Balkan

Kristijan Štrahe

Ostavka Hajnc-Kristijana Štrahea ostavlja njegove političke prijatelje na zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima, ocijenio stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao i da skandal koji je doveo do krize vlade u Austriji može biti prilično dobar znak za Balkan.

“To je možda ohrabrujuće takođe za region, iako su davali neke prosrpske izjave, oni na kraju krajeva ne žele proširenje, i to su samo floskule jer nemaju neko duboko uvjerenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je to (odlazak Štrahea) dobra vijest za Balkan”, rekao je on.

Biber je ocijenio da je Štraheov uticaj bio jako ograničen zato što ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, iako je bila kandidat njegove krajnje desne Slobodarske partije (FPO) nije članica stranke i “morala je da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više klasična austrijska politika – znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova”.

“Ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobijali iz Austrije posljednjih skoro dvije godine su bili jako štetni za region zato što je Austrija uvijek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Štrahe i njegova politika su malo spriječili da se taj stav nastavi”, naglasio je Biber.

On je dodao da je Štrahe “slao signale koji su bili ohrabrujući za Milorada Dodika i za druge političare kao što je on u regionu”, ali da s njegovim odlaskom ne vidi “baš punu perspektivu i nadu za one kao što je Dodik što se tiče političkih saveznika u Evropi”.

Biber smatra da se s odlaskom Štrahea takođe “smanjuje uticaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima bliske odnose sa Miloradom Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona”.

“To je takođe i udar na cijelu ekstremnu desnicu u Evropi zato što je ipak to poruka koja će se vidjeti u Njemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se predstavljali.

Biber je rekao i da je ono što se do sada saznalo iz skandala dovoljno da se zna da je Štrahe bio spreman za nemoralne poslove, da se bavi korupcijom i da želi da kontroliše medije kao Orban.

“Ali još ne znamo da koje mjere je Rusija kao država uticala na politiku Slobodarske stranke, do koje mjere je ta stranka dobila ilegalna sredstva iz privatnih donacija kroz neke nejasne strukture. Sve to ćemo tek vidjeti ako pravosuđe radi svoj posao u Austriji”, rekao je Biber za RSE.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Franko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Franko
Gost
Franko

EU pred fijaskom i kolapsom! Džaba vam!

Send this to a friend