Region

Policija Kosova ušla u zgrade opštine Zvečan i Zubin Potok, Srbija podigla borbenu gotovost

Policija Kosova je upotrijebila danas suzavac prilikom ulaska u zgradu opštine Zubin Potok, kako bi rastjerala okupljene. Nakon što su razvaljena vrata opštine, u zgradu je ušao gradonačelnik ove opštine, Izmir Zećiri (Zeqiri).

“>

 

21. 21 – Osmani: Postupanje policije na sjeveru Kosova bilo legitimno

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je legitimnim postupanje kosovske policije koja je 26. maja omogućila novim predsjednicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da uđu u opštinske kancelarije.

Poručila je da je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova zaštićen Ustavom i zakonima, i u tom kontekstu ocijenila da je djelovanje kosovske policije na sjeveru Kosova bilo legitimno.

Ipak, istakla je da “održivost, dugovječnost i uspjeh ovakvih koraka zavisi i od koordinacije sa saveznicima, koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti”.

Opširnije na link-u.

20. 45 – Vučić: Po završetku skupa sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost o Kosovu

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je sa mitinga da će čim se završi skup biti održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost o Kosovu.

„Kao da su namjerno čekali dan da značajan broj muškaraca sa sjevera KiM dođe u Beograd“, rekao je Vučić, govoreći o incidentima na Kosova.

„Na sve to ćutali su predstavnici Kvinte, sad to osuđuju, ali pošto je Albancima dopušteno da posao završe“, rekao je on.

Čim se završi ovaj skup biće sjednica savjeta za nacionalnu bezbjednost o Kosovu, dodao je Vučić.

„Zbog toga, i zbog svega što nam se desilo, jedinstvo, zajedništvo, ujedinjenost, potrebniji su nam nego ikada“, rekao je Vučić okupljenima.

 

20. 11 – Stano: Svi moraju da preduzmu akcije za deeskalaciju situacije

Evropska unija (EU) snažno osuđuje nemire koji su se dogodili između kosovske policije i građana na sjeveru Kosova, kao posljedicu pokušaja da novoizabrani gradonačelnici uđu u opštinske kancelarije, kao i napad na patrole misije Euleks, saopštio je večeras portparol Evropske komisije Peter Stano.

“Svi moraju da preduzmu akcije za deeskalaciju situacije kako bi se odmah uspostavio mir. EU neće prihvatiti bilo kakve dalje jednostrane akcije ili provokacije”, rekao je Stano, dodajući da prioritet mora biti očuvanje mira i bezbjednost na terenu, navodi se u saopštenju na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

Stano je podsjetio da EU konstantno naglašava da nedavni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za opštine u kojima su održani.

“Takvo rješenje može jedino biti nađeno kroz istinski dijalog ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredovanje EU”, naglasio je Stano.

19. 59 – Rama: Akcija policije Kosova potpuno nepotrebna

Albanski premijer Edi Rama poručio je da su akcije policije na sjeveru Kosova potpuno nepotrebne i ukazao da su prijatelji Kosova i Albanije “duboko zabrinuti”

Rama je upitao da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani “svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije”, i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su “naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost”.

“Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas”, poručio je on.

19. 33 – Zubin Potok: Umjesto srpske, na ulazu u opštinu okačena kosovska zastava 

Na sjedištu Opštine Zubin Potok na sjeveru Kosova došlo je do zamjene zastave.

Naime, umjesto zastave Srbije, koja je na ulazu u zgradu lokalne uprave stajala do danas, okačena je zastava Kosova.

Prije toga, novoizabrani predsjednik Opštine Zubin Potok Imer Zećiri uspio je da u pratnji policije uđe u zgradu, javlja Telegrafi.

19. 01 – Blinken osudio poteze kosovskih vlasti, pozvao Kurtija da se vrati dijalogu sa EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je poteze kosovskih vlasti oko pristupa opštinskim zgradama na sjeveru zemlje, te pozvao premijera Aljbina Kurtija da se fokusira na EU dijalog.

“Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU”, napisao je Blinken na Twitteru.

18. 17 – Šef kabineta Osmani: Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju

Šef kabineta predsjednice Kosova Bljerim Velja ocijenio je danas da su “nelegalne i kriminalne strukture Srbije na sjeveru Kosova dobile nalog da zaoštre situaciju na terenu, ali da nasilje neće prevladati”.

On je u poruci na Tviteru napisao da „mirni“ demonstranti „koriste hibridne i nasilne akcije protiv organa za sprovođenje zakona“.

„Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju“, naveo je Velja.

17. 41 – Kurti: O dešavanjima na sjeveru Kosova odgovaraću u Prištini

Premijer Kosova Aljbin Kurti posjetio je Kosovsku akademiju za javnu bezbjednost, Vučitrn. On nije želio da govori o dešavanjima na sjeveru, prenosi Radio televizija Kosovo (RTK).

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Šef vlade je kratko rekao za RTK da će na ovo pitanje odgovoriti u Prištini.

Opširnije na link-u.

17. 13 – Ambasador SAD osudio akciju na severu Kosova: Odmah prekinuti nasilne mere

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer napisao je na Tviteru da osuđuje akciju kosovskih vlasti na sjeveru.

„Sjedinjene Države osuđuju akciju kosovskih vlasti u pristupu zgradama opština na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti“, poručio je Hovenijer.

16. 49 – Kvinta nije dala saglasnost za akcije Vlade Kosova

Vlada Kosova obavijestila je tokom prepodneva zemlje Kvinte da je odlučila da preuzme opštinske objekte u opštinama na sejveru Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila saglasnost za istu akciju, prenosi danas portal Albanijan post.

Portal je objavio da je vlada odlučila da preuzme te objekte „iz paralelnih struktura“ kako bi novi predsjednici opština svoj mandat nastavili u zgradama opština.

Opširnije na link-u.

16.31 – Desetak povrijeđenih u sukobu policije i građana u Zvečanu, barikade u Leposaviću

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je za RTS da je desetak ljudi povređeno u sukobu specijalnih snaga Kosovske policije i okupljenih građana.

U ovom trenutku situacija se malo smirila, ali je jako napeto, navodi dopisnik RTS.

Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović izjavila je za danas da niko od povrijeđenih nije zadržan u bolnici.

„Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odjeljenju, odjeljenju ortopedije i očnom odjeljenju sa lakšim tjelesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica“, rekla je Radomirović.

16.26 – I ranije danas je policija koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala građane okupljene ispred opštinskog objekta u Zvečanu.

Iz policije je saopšteno da pomaže novim gradonačelnicima severnih kosovskih opština – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – da pristupe službenim objektima tih opština.

Vlasti Kosova su za nemire okrivile srpske “kriminalne i nelegalne strukture”.

“Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju”, naveo je na Twitteru šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja (Blerim Vela).

Vučić donioo naredbu o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu 26. maja da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

Vojsci Srbije naređen je “hitan pokret” u pravcu granice sa Kosovom, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u uživo programu za TV Pink.

On je rekao da dešavanja na sjeveru Kosova “nisu igra, nego da to ugrožava bezbjednost svih u regionu”.

Poručio je okupljenima da ne nasijedaju na provokacije i da se ne odigra scenario gdje bi oni bili prikazani “kao neke kriminalne grupe i huligani”.

Vojska će, kako je rekao, ispuniti naredbu Vučića i “braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana”.

14.20 – Policija je prethodno odlučila da udalji građane kako bi ušla u zgradu. Tada su okupljeni građani pokušali da pruže otpor, a policija je odgovorila suzavacem i šok bombama.

U blizini su se čuli i pucnji. Okupljeni građani su oštetili nekoliko policijskih automobila.

Na ulazu i izlazu koji vodi do centra Leposavića, čija se zgrada opštine nalazi u središtu grada, postavljeni su kamioni.

Lokalno stanovništvo na sjeveru je ranije podizalo barikade sa ciljem da spriječi kosovske vlasti da sprovedu neku odluku.

U petak u podne u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova čule su se sirene za uzbunu, a građani su se okupili i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu nalaze se i automobili Policije Kosova.

Bivši odbornik u Skupštini opštine Zubin Potok ispred Građanske inicijative “Za Zubin Potok” Milija Biševac ranije je rekao za RSE da se građani okupljaju ispred zgrade opštine sa uvjerenjem “da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri (Zeqiri) pokušava da uđe u objekat”.

“Tu su džipovi za koje se vjeruje da je unutra on (gradonačelnik) i da pokušava da uđe u zgradu opštine”, rekao je Biševac.

Zećiri nije bio dostupan za potvrdu ove informacije.

Biševac je potvrdio da su uključene i sirene za opasnost te da se na terenu oko zgrade opštine nalaze pripadnici Policije Kosova i EULEX-a (Misija za vladavinu prava EU).

“Narod je okupljen tu i čekaćemo da vidimo šta će biti”, dodao je on.

Iz EULEX-a još nisu potvrdili zašto su prisutni kod opštine u Zubinom Potoku.

Novoizabrani gradonačelnici opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Oni su dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici je zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) iz Samoopredeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrijebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na sjeveru.

Istakao je da je važno izbjeći sukobe ili tenzije na terenu.

Zemlje Kvinte – Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo – su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocjenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rješenje za opštine ne sjeveru, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Kvinta je pozvale Kosovo i Srbiju da “da hitno rade na obezbjeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama”.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

64

avatar
1000
45
19
0
 
59
IVANRozajTrileKikoBoca Senior
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Jaoj srbija podigla borbenu gotovs 😂😂😂😂

Trile
Gost
Trile

Svaka država brani svoj integitet.Srbi umislili da su bitni,možda ali samo u fantazmogoriji.Mašta radi svašta.

Boca Senior
Gost
Boca Senior

Nezavisna država je nezavisna država. Neće se na Kosovu vijoriti zastave tuđe, neprijateljske države.

IVAN
Gost
IVAN

A u Tuzima ?

Milos
Gost
Milos

Najveci neprijatelj srbima sa Kosova je Vucic. On potpaljuje taj jadni narod a oni mu vjeruju

Koca
Gost
Koca

Svi se razbole tj svi su bolesni kad treba da se ide i brani Kosovo!Ih te junacine puste Pipun,Manda,Dajko,Milacic i ekipa

Beni
Gost
Beni

Kosovo je DRZAVA nije vam to crnagorica .Uzece vam oni jos dosta stbijice ako bog da , dace bog

Nikola
Gost
Nikola

KOSOVO ne boj se,, stižu VELIKI SRBI iz CG. U prve redove sa Kneževićem. Mandićev. Medojevićem. Bogdanovićem. Bečićem.Milačićem.Vučinićem.Leposaveljičem.Milatovićem.Radonjićem.ženom četnik Bratićkom. prvim čovekom Zete, Plevalja, Kovačevićem šubarom……… I MNOGIM DRUGIM OPERISANII SVE UZ PODRŠKU SOTONA POPOVSKIH

cudo ces naprav
Gost
cudo ces naprav

sjutra ce oni polako nazad pognute glave ka i svaki put , ali valja vjezbat!!!

ringispil
Gost
ringispil

srbija vojsku digla!!! ahahahahahaha cirkus…. digla bi ona i one 5 migova 29 iz 80′ godina sto im putin pokloni nego su neispravni dosli!!!

Puksi
Gost
Puksi

Vucic kaze znacajan broj muskaraca, misli na onu dvojicu , sto su pjeske krenuli

Mne962
Gost
Mne962

Jeli Asanovic presjednik Zete otisao da brani Srbe na Kosovo?

Gasi
Gost
Gasi

Bravo , namjestajte i izigravajte budale a kajanje i ispastanje ce doc kasnije kad shvatite sto uradiste

Njegoš
Gost
Njegoš

A niko od ovih ambasadora ne osudi nasilnu akciju crnogorskih vlasti na Cetinje!!

Turista
Gost
Turista

Predstava za narod da bi se učvrstila poljuljana vlast.

Mongro
Gost
Mongro

To vam je završeno! Džaba se koprcate srbi.

Maestro
Gost
Maestro

Kakve su ovo gluposti. Srbi bojkotuju izbore, pa se bune kada izabrani gradonačelnik treba da uđe u svoju kancelariju i preuzme vlast..

StanjeSvijesti
Gost
StanjeSvijesti

Samo mazanje ociju. Mogu oni da porizu borbenu gotovost na 76ti nivo al ne smiju granicu preci. Ako predju zna se sta je sledece.

Lipar
Gost
Lipar

Polako samo da im Amerika kaže Aj zdravo što ce i biti Amerika je trenutno tu iz interesa ne što vole Albance ili Srbe…

Mila
Gost
Mila

Kad kreće Kovačević na Kosovo, zna li se?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Samo da pojede nešto, i eto ga dogodine.

Sembegar
Gost
Sembegar

Što se vojska okuplja u blizini Prokuplja…

Nikola
Gost
Nikola

Nemojte tako…ne mogu nam Albanci biti blizi od Srba. Ne brukajte se….aman bre ljudi sta vam je. Sta je uslo u vas?
Pa zaboravili ste istoriju, djedovi vam se u grobu okrecu…ne navlacite sramotu na sebe i na svoje prezime.
Drzimo se zajedno…mi blize nemamo od Srba.

Ilija
Gost
Ilija

Citam vec par godina i ne mogu da sw nacudim.. Blizi nam hrvati, albanci . svi su braca osim srba. Daleko bilo dje nam ode narod ovaj. A zaboravljaju da je Metohija- crnogorska bila.. Fuj dje zivimo

Damjanović
Gost
Damjanović

Ilija, nijesu nam ni Albanci ni Hrvati braća, ali nas ne ugrožavaju kao ovi ” bratski” Srbi, i kradu našu istoriju, i negiraju Crnogorski indetitet, miješaju se u izbore!

Kiko
Gost
Kiko

Zaboravljas da je crkva bila crnogorska.i petrovici i zviceri i mnogi ubijeni..stidi se da ti ne kazem sta si..svi su mi braca samo srbijanci NIKAD..servi prokleti NIKAD

sHuRuLuNi
Gost
sHuRuLuNi

Uradi DNK test, pa vidi ko ti je blizi.

Ćeta
Gost
Ćeta

Pokazali su se kao prijatelji i braca 18-te,od takve brace mi se povrace

Ivi
Gost
Ivi

Onda uradi HAPLO grupu i leti preko vode da jedeš makarone😉

CipiRipi
Gost
CipiRipi

Komsija ako nisi znao ko su vam blizi Procitaj Crnogorskog Akademika Jevrema Brkovica koji pokazao i dokazao da Crnogorci sa Srbima ili Juznim Slovenima nemaju nista zajednicko ama bas nista. Kakvo poreklo imaju Crnogorci Citaj necu ti reci Nikola.

DAKA BAR
Gost
DAKA BAR

Sve u dogovoru sa Vučkom ! Spašava fotelju

Mirko
Gost
Mirko

Krenuli su tzv srbi iz Crne Gore da brane Kosovo hahahahaha

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Dogodine u Zubinom Potoku!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Prizren je ipak predaleko. 😉

freeMNE
Gost
freeMNE

Po nalogu AV ste tu đe ste.
Kosovo je ozbiljna država i poštuje demokratske principe.Ne bilo izać na izbore.

Velibor
Gost
Velibor

pitaj Crnogorce sa Metohije sta misle o tome…

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Njima je sve jedno oni su se odje uhlebili i oni bi branili kosovo do zadnjeg crnogorca.

vap
Gost
vap

Ovo Vucic namjerno izaziva da bi dobio poene…sve namjesteno

Komentator
Gost
Komentator

Losi glumci, a jos gora rezija

direkt
Gost
direkt

Strasan je demokrata Kurti koji sa 3% hoce da vlada 97% stanovnika, to je ta demokratija zapada

Laki
Gost
Laki

Vučić se plaši protesta u Beogradu pa je namjerno izazvao ovo da bi skrenuo pažnju i opet kroz izgovor nacionalizma i srbizma vratio se u kolosjek.Ako se opozicija i narod ujedini mogli bi da se otarase poslednjeg diktatora na Balkanu.Vučić je toliko namazan da će sve uradit da ostane na vlasti

Mili
Gost
Mili

Policija Kosova uśla u opštinu Kosova.Da i

Slavica
Gost
Slavica

De su ovi sto pjevaju o kosovu de ste da li ste spremni da ga branite a ne vi ste operisani

Hogar
Gost
Hogar

Oj Kosovë Kosovë,zemljo moja voljena 🇽🇰😁

NATO
Gost
NATO

Je li to tamo isto narodna volja..a vi sto kukate za kosovom sto ne idete hajduci?

Dado
Gost
Dado

Ajmo Srbijo da vracemo nase

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Ajte ako smijete JUN(A)CI

Komentator
Gost
Komentator

Pa pici stari, cekaju te tamo…mani se cdm-a

Cetaš
Gost
Cetaš

krećete evo 3 godine,u najmanju ruku!! aLi slabo paLite😂 aLi dobro imete kad!! do godine!!

Ludak
Gost
Ludak

Bojkot vas je doveo do ovoga ! Slušajte vi Vucka !

prika
Gost
prika

u dogovoru, Vucic-Rama dizanje tenzija, ljulja se Vucicu fotelja, pa da se to regulise, e ko vas ne zna balkanski politicari na celu sa milom djukanovicem izetvegovicem i ostalima eo 30 gosina

Hamagama
Gost
Hamagama

Pravo na mesto!

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Sram te bilo Vučiću sto radis Kosovskim Srbima KOSOVO JE DRZAVA . Podigao si borbene gotovs da paljis te Srbe a u BG miting TRAZIS PROBLJEME KO SLOBO MILOSEVIĆ ILI PUTIN.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

I šta će to da radi vojska Srbije, da traži dozvolu Eulex-a i da ovjere pasoše na graničnom prelazu? Dok ne počnu da sarađuju sa komšijama Srbi će uvijek gubiti. A AV samo koristi to da ojača diktatorsku politiku u Srbiji.

Vlado cupara🇲🇪
Gost
Vlado cupara🇲🇪

I treba da udju, to je njihova drzava !!

amo
Gost
amo

Došo đavo po svoje,vrijeme da Vučko ode sa političke scene

Hogar
Gost
Hogar

Tako 👍

Realan CG
Gost
Realan CG

Što ste bojkotovali izbore,sad ste se sjetili.
A onaj se češlja na mitingu,dok mu narod guta suzavce.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Sram vas bilo! Namecete gradonacelnike sa 3:% glasaca izaslih na izbore. Veoma demokratski.

Periti
Gost
Periti

Tako je i kod nas, pa eto, ne smeta ti

Rossi46
Gost
Rossi46

Ljudski je da mi bude zao…ali ni vi niste zalili kad ste napadali Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu…

dpero
Gost
dpero

Izbori se moraju postovati!

Kriki
Gost
Kriki

Bez brige, odbranice vas Vučko samo ima posla malo danas oko mitinga. Ali zato sutraaaaaa hahahah koja smijurija od drzave

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Albanske predsjednike opština u srpskim opštinama izabrao je lično Vučić. Zabranio je Srbima da izađu na lokalne izbore, a Srbima policajcima naredio da daju otkaz. Sad neka se njemu obrate i pitaju ga zašto je to uradio.

Send this to a friend