Region Tim snova za afere

Svi skandali Vlade Srbije

Kad se bude podvlačila crta šta je u svom mandatu uradila odlazeća Vlada Srbije, nesumnjivo je da će kritičari na taj spisak dodati i listu skandala u kojima su učestvovali njeni članovi, piše portal Nova.rs.

Iako bi voljeli da ostanu zapamćeni samo po dobrim rezultatima, pojedini ministri više će se pamtiti po aferama u kojima su učestvovali.

Prva postava Vlade Srbije formirana je u avgustu 2016. godine, a na njenom čelu se tada nalazio Aleksandar Vučić.

Skoro godinu dana kasnije, juna 2017, “dirigentsku palicu” zgrade u Nemanjinoj ulici u Beogradu, Vučić je prepustio tadašnjoj ministarki državne uprave Ani Brnabić.

Od formiranja do danas, Vladu Srbije potresale su brojne afere, ali čini se da nijedna nije bila dovoljno jaka da je obori ili da podstakne nekog ministra da podnese ostavku.

Nebojša Stefanović – lažne diplome i trgovina oružjem

Još dok se “uigravao” na mjestu ministra policije u svom prvom mandatu za Nebojšu Stefanovića se vezivao termin “plajgijator”.

Tome je prethodila analiza njegove doktorske disertacije, stečene na Megatrendu, koju je realizovala grupa naučnika iz Engleske, utvrdivši da je dobar dio pomenute disertacije plagijat.

Tokom 2019. godine, opozicioni Savez za Srbiju je navodio da je upitna i Stefanovićeva diploma osnovnih akademskih studija, stečena takođe na Megatrendu (ispostava Sava centar). Par mjeseci kasnije emitovana je i dokumentarna emisija N1 televizije, pod nazivom “Mega diplomac”, koja se bavila načinom na koji je Stefanović došao do fakultetske diplome i njegovim studiranjem u Sava centru.

Dodatni razlog za “glavobolju” u 2019. godini Stefanoviću je zadavala afera trgovine oružjem iz valjevske fabrike “Krušik” u koju je umiješan njegov otac Branko.

Spekuliše se da je ministar svom ocu obezbjeđivao neophodne dozvole i povlašćen položaj u pomenutoj trgovini.

Stefanović je ove navode nekoliko puta demantovao, a njegovo mjesto u Vladi Srbije ni zbog jedne afere nije dovođeno u pitanje.

Za sada nema najava da li i koju će funkciju Stefanović obavljati u narednom sazivu Vlade. Ipak, bilo bi veliko iznenađenje ako bi jedan od najuticajnijih političara u Srbiji “izvisio” u narednom dijeljenju karata, što čak predviđaju i neke kladionice.

Siniša Mali 

Nakon rušenja u Hercegovačkoj ulici, gdje se sumnja da je ulogu pored njega imao i njegov sadašnji kolega iz vlade Nebojša Stefanović, karijera Siniše Malog je krenula je da napreduje do te mjere da mu je na čuvanje povjeren novac svih građana Srbije.

Postao je ministar finansija.

Uprkos vjerovanju određenog dijela javnosti da će mu slučaj Savamala okončati političku karijeru, čini se da je uzlet Siniše Malog krenuo upravo nakon te aprilske noći 2016. godine.

U tome ga nije omela ni izjava njegove bivše supruge Marije, koja je u intervju za KRIK, navela da je upravo on glavni akter događaja u Hercegovačkoj.

“Ispričao je to kao najobičniji događaj – ‘imao sam problem, neki nisu htjeli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi usred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio. To su bile, po njegovim riječima, neke barakice tamo, kolibice” , izjavila je tada Marija Mali.

Pored rušenja u Hercegovačkoj, ime Siniše Malog je povezivano sa ofšor kompanijama.

Navodilo se da posjeduje 24 apartmana u luksuznom ljetovalištu “Sveti Nikola” na bugarskom primorju, te da je samo jedan od stanova upisan na njega, dok je 23 kupio u ime dvije ofšor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Bio je na čelu prijestonice i kad je portal “Pištaljka” na svom sajtu objavio da je u decembru 2016. namješten tender za nabavku novogodišnje rasvjete i da je uslove mogla da ispuni samo jedna firma.

Dio javnosti je upravo Malog optuživao da je zloupotrebljavao javne nabavke, dok je krivičnu prijavu, koja je kasnije odbačena, protiv njega tada podnijela Inicijativa Ne davimo Beograd.

Spisak afera za koje se vezuje ime Siniše Malog nastavlja se pričom o uticaju na sud prilikom dobijanja starateljstva nad djecom, informaciji da izdvaja 60 hiljada eura godišnje za njihovo školovanje, što je daleko više od godišnjih primanja gradonačelnika Beograda.

Međutim, pomenute afere nisu značajno uzdrmale Malog.

Čak ni ona posljednja, koja je svoj epilog dobila pošto je on već uveliko zasjeo u ministarsku fotelju, kad mu je poništena doktorska disertacija odbranjena na na Fakultetu organizacionih nauka.

Poslije više od pet godina mukotrpnog procesa, Univerzitet u Beogradu je tek krajem 2019. godine utvrdio da je Mali plagirao svoj doktorski rad.

Ipak, ni to nije bio dovoljno snažan razlog da on podnese ostavku, niti je ova afera uticala njegov dalji politički razvoj, naprotiv – on se u javnosti danas percipira kao jedan od glavnih favorita za mjesto premijera.

Vulinu tetka rješavala stambeno pitanje

Afera “Tetka iz Kanade” je ljeta 2017. godine bila hit priča Vlade Srbije.

Pet godina nakon što je kupio stan na Zvezdari u Beogradu, ministar odbrane Aleksandar Vulin je morao da objašnjava odakle mu 244.620 eura za 107 kvadrata stambenog prostora.

Tada je javnost obavijestio kako je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade.

Na pitanje kako je toliku količinu novca uspio da unese u zemlju, imajući u vidu da svaki iznos veći od 10 hiljada eura mora da se prijavi na granici i objasni porijeklo novca, Vulin je rekao da je unosio devet po devet hiljada eura.

“Ko vam kaže da je unijeto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije prenijeto devet hiljada po hiljada, po zakonu”, odgovorio je Vulin novinarima koji očigledno nisu vjerovali da je ministar toliko često posjećivao tetku u Kanadi.

Zanimljivo je da Vulin jedan od onih koji su se dovodili u vezu i sa slučajem Jovanjica, imanjem gdje je svojevremeno brao paradajz.

Na istom mjestu, četiri godine kasnije, utvrđeno je da postoji 12 hektara zasađene marihune, nakon čega je uhapšen vlasnik imanja Predrag Kuluvija, za kojeg se u javnosti govorilo da gaji dobre odnose sa vrhom države.

Prije pada “Jovanjice”, na njenom imanju se našao još jedan državni činovnik. U pitanju je Zoran Babić, bivši šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke i v.d. direktor Koridora Srbije.

Pored Jovanjice, Babić je bio akter još jednog, mnogo tragičnijeg slučaja.

Naime, on se nalazio u službenom vozilu Koridora Srbije koje je na naplatnoj rampi Doljevac udarilo u auto u Stanike Gligorijević, koja je zbog posljedica udesa preminula.

U policijskim izvještajima se navodi da se vozilo, u kojem se nalazio Babić, po maglovitom vremenu kretalo većom od dozvoljene brzine, ali do danas je ostalo pitanje ko je zapravo sjedjeo za volanom tog dana, jer na snimku koji je ključan za resvjetljavanje ovog slučaja nedostaju dva minuta.

Babić je nakon nesreće podnio ostavku, ali iz Vlade mu nisu pronašli zamjenu, pa je nastavio da obavlja funkciju v.d. direktora Koridora Srbije.

Zlatibor Lončar i drugovanje sa Zemunskim klanom

O vezama ministra zdravlja i pripadnika Zemunskog klana dugo se pričalo u javnosti.

Još za vrijeme suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića, svjedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić naveli su da je upravo Lončar pomogao Zemuncima da se riješe jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju.

Za to djelo nagrađen je stanom na Novom Beogradu, koji je, prema pisanju KRIK-a, “kupio” od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Da je Lončar zaista drugovao sa Zemuncima potvrđuje i fotografija koju je 2017.godine u javnost iznio Velimir Ilić.

Na njoj se vidi aktuelni ministra zdravlja, vidno dobrog rasploženja, kako se grli sa Dušanom Spasojevićem, vođom ove kriminalne grupe.

Tvrdnju da je Lončar imao bliske odnose sa Zemuncima, ali i sa klanom Darka Šarića, nekoliko puta je u javnosti iznosio i bivši načelnik UKP Rodoljub Milović.

Nenad Popović u “Rajskim papirima”

Prema navodima KRIK-a iz 2017. godine, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije Nenad Popović je poslovanje svojih komapnija prebacio u ofšor zone i na taj način je izbjegao plaćanje poreza.

Tako je on postao jedan od aktera međunarodnog skandala zvanog “Rajski papiri” i našao se na spisku onih koji su u poreskim rajevima sakrili bogatstvo i tako izbjegli obavezno plaćanje poreza.

KRIK je pisao da Popovićevi poslovi i imovina vrijede najmanje 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrijednost je veća od 100 miliona, što ga čini ubjedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Zoran Đorđević – bez odgovornosti za mrtve u domovima za stare

I Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, takođe iza sebe ima jednu ofšor firmu, zahvaljujući kojoj je 2009. godine, prema navodima KRIK-a, dobio posao sa Telekomom vrijedan 87 hiljada eura.

Nedavna afera u Gerentološkom centru u Nišu, kad je koronavirus ušao u tu ustanovu i kad je zaraženo više od polovine korisnika, nije natjerala resornog ministra da preispita svoju odgovornost.

I dok su zbog nemarnosti nadležnih dovedeni u pitanje životi 140 korisnika Gerontološkog centra u Nišu, na sajtu ministarstva glavna vijest je bila obiležavanje 75. godišnjice proboja “Sremskog fronta”, uz uskršnje čestitke.

Da to nije bio jedini slučaj gde je načinjen propust, govori i podatak da je samo dan ranije zatvoren i dom za stare u Smederevu, nakon što su dvije osobe u njemu preminule, a deset njegovih korisnika smješteno u bolnicu.

Ministar Đorđević nije ponudio ostavku, niti je smijenjen zbog ovog skandala.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu – sramota kompletne Vlade

Od kako je u javnosti objavljeno da se na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, jednoj od strateški najvažnijoj lokaciji u Srbiji, nalazi objekat od skoro hiljadu kvadrata, traje “prebacivanje loptice” o odgovornosti između Ministarstva policije na čijem je čelu Nebojša Stefanović i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi Zorana Mihajlović.

Prvobitno je rušenje nelegalnog objekta zakzanano za 8. avgust 2018. godine, ali je dan ranije otkazano, jer je izostala asistencija policije.

Objašnjavajući izostanak pripadnika MUP-a, Stefanović se pozvao na zakone, rekavši da pomoć policije nije moguća ukoliko prethodno nije dostavljen dokaz da je pokušano rušenje.

S druge strane, njegova koleginica iz vlade Zorana Mihajlović tvrdila je da njen resor ne može da sruši objekat bez asistencije policije, jer bi time bila ugrožena bezbjednost zaposlenih u njenom ministarstvu.

Prema pisanju Insajdera, ona je tada rekla da je građevinska inspektorka koja je radila na tom slučaju, u službenoj bilješci i izjavi navela je da je dobijala upozorenja da bude oprezna jer se radi o opasnim ljudima i da je bila uplašena za bezbjednost svoje porodice.

Ta dokumentacija je, prema tvrdnji Zorane Mihajlović, dostavljena MUP-u.

Ministar Stefanović je na pitanja Insajdera odgovarao tvrdnjama da policija prijavu nije dobila, ali nije konkretno odgovorio na pitanje da li je MUP na bilo koji način obaviješten da je inspektorima prijećeno.

Ova pat pozicija između dva ministarstva, koja je pokazala svu nemoć sistema pravne države, trajala je više od dvije godine, a epilog je odluka investitorke da sama otpočne uklanjanje objekta.

Nepotizam i burazersko – partnerski poslovi ostalih članova Vlade

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, krajem prošle godine našao se na radaru Agencije za borbu protiv korupcije, koja je preporučila da on bude razriješen sa funkcije koju obavlja.

Kao razlog, navodilo se to što je u učestvovao u imenovanju njegovog sina Stefana na mjesto v.d. direktora javnog preduzeća Stara planina i time došao u sukob interesa.

Ostavka ili smjena nikada nisu uslijedile.

Javnost u Srbiji nedavno je saznala da su kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, koja u javnosti figurira za buduću minstarku zdravlja, dobile 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrijedna oko 26,8 miliona eura, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrijednosti 3,2 miliona eura.

Ministarka Nela Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom svijeta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumijevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa”, rekla je Kuburović.

Aferu iza sebe ima i aktuelni ministar sporta Vanja Udovičić.

U martu 2018. godine, Blic je objavio da je Udovičić prebacio 143 miliona dinara fantomskoj firmi “Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd”, koja je osnovana sa falsifikovanim dokumentima i bez odluke Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS).

Prema pisanju Blica, naredne godine sporisti iz Srbije nisu učestvovali na Univerzijadi, jer ministarstvo na čijem je čelu bivši vaterpolista nije uplatilo novac USSS.

Prethodne godine polaganje male mature poremetila je informacija da je došlo do krađe testa iz matematike zbog čega je uhapšen otac jednog maturanta, radnik štamparije Politika AD.

Ovakvoj situaciji dijelom je kumovala odluka Ministarstva prosvjete da promijeni mjesto štampanja testova, koje je prvobitno bilo u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca.

Resorni ministar Mladen Šarčević zbog čitave situacije nije podnio ostavku, iako su mnogi smatrali da je upravo on najodgovorniji zbog toga što je došlo do krađe testova.

Iz afere se rodila i politička karijera Ane Brnabić

Ime Ane Brnabić ze veći broj ljudi tek je postalo poznato nakon afere “Vjetropark”.

Sajt Telepromter objavio je 2015. godine transkript telefonskog razgovora sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički, Lidije Udovički i bivšeg predsjednika Demokratske stranke Bojana Pajtića.

Kako se navodilo, Udovički je u pomenutom razgovoru rekla da je kum tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona eura od američke firme “Kontinental vind partners” kako bi priključio njihove vjetroparkove u sistem elektromreže.

Tada je, široj javnosti nepoznata, Ana Brnabić dematnovala tu priču, navodeći da Petrović nije reketirao njenog poslodavca.

Nakon ovog događaja, krenuo je politički uzlet Ane Brnabić, koja je prvo preuzela ministarsko mjesto Kori Udovički, da bi godinu dana kasnije postala i premijerka.

10

avatar
1000
7
3
0
 
9
medaPATIZANSKI PUTeu kolonijaMigoKotoranin89
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
meda
Gost
meda

haahahhahahaah a oni nasu brigu brize aaahhahahahahaa kukala vam majka

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ali plate u srbiji rastu nezaustavljivo tako da im je oprošteno jer znaju šta rade za razliku od nekih gdje se plata nije pomjerila 10 godina

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

eu kolonija- KAKO SE UVIJEK SLATKO NASMIJEM ,KAD PROCITAM TVOJ NEBOLOZNI KOM!XAXAXAXAXA

Migo
Gost
Migo

A skandali vlade CG? Kad ce taj tekst?

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

PRICAJ “MIGO”-SVE STO ZNAS,KO TI BRANI!

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

A nismo ni mi nista bolji,svaki nam je ministar bio rotiran na makar 4-5 razlicitih pozicija…sve strucnjak do strucnjaka,ne znaju padeze,a kamoli nesto drugo….

Davor
Gost
Davor

Srbijanska posla….
Sto bi reko mali Budo: Odje su sve p’naaaali…..
Ahahahahaha

El Grande
Gost
El Grande

Što se ne pozabavite aferama naše Vlade, imate materijala koliko oćete? Koga briga za afere srbijanske vlasti ?

Paki
Gost
Paki

Ljudi su za Ginisa!!!

Jjoo
Gost
Jjoo

Mislis ovi nasi. Oni u Srbiji makar ne trguju javno kokain da ih cio svijet vidi. Prvo podjimo od sebe.

Send this to a friend