Region

U Prištini održana vojna parada povodom Dana nezavisnosti Kosova

Paradom trupa Kosovskih bezbjednosnih snaga u centru Prištine i svečanom sjednicom Skupštine Kosova nastavljeno je obilježavanje 11. godišnjice nezavisnosti Kosova.

Pred početak vojne parade, predsjednik Kosova Hašim Tači, čestitajući 11. godišnjicu nezavisnosti svim građanima Kosova, naglasio je da su vojnici Kosovskih bezbjednosnih snaga ponos Kosova i najbolji dokaz uspjeha i napretka države.

“Samo 11 godina prije krenuli smo zajedno put konsolidacije nezavisne Republike Kosovo, a pred nama danas imamo profesionalnu, multietničku vojsku, koja je u službi zaštite najmlađe države u Evropi i svijetu, spremne da doprinese miru u regionu, ali i svijetu”, kazao je Tači.

On je istakao da je odluka o formiranju vojske bila pravdena i legitimna istorijska poruka. Kosovski predsjednik je poručio da je put izgradnje države zahtijevao mudrost i strpljenje, kao i znati kada donijeti strateške odluke, a kada činiti kompromise.

“Ove godine moramo donijeti još jednu stratešku odluku za budućnost naše zemlje, trebamo postići sveobuhvatni trajni mirovni sporazum, koji podrazumijeva recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, dakle mirovni sporazum sa Srbijom. Ne kako bismo zaboravili prošlost, nego da ne bismo dozvolili da se ponove patnje i tragedija iz prošlosti”, kazao je Tači.

Istakao je da je na putu izgradnje Kosova nezamjenljivo partnersto sa međunarodnom zajednicom, u prvom redu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa Evropskom unijom, zemljama Evrope i NATO-om. Kako je kazao, to partnersto je zasnovano na zajedničkim načelima i vrijednostima, te je Kosovo uvijek izlazilo kao pobjednik kada je bio sa svojim strateškim partnerima.

Uslijedila je vojna parada, kojoj su prisustvovali i brojni građani.

Prije parade održana je svečana sjednica Skupštine na kojoj su govorili premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veseli.

Haradinaj je tom prilikom kazao da su Albanci narod Balkana koji je doprinio Balkanu i evropskom kontinetu, “narod koji je platio cjenu svih procesa kroz koje je prošao naš kontinent u zadnjem vijeku”. Kako je istakao, Kosovo i danas doprinosi miru i stabilnosti.

“Radićemo na dobrim odnosima sa svim susjedima, a zaintresovani smo i za pravnoobavezujući sporazum za recipročno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama i zaintresovani smo za unapređenje Kosova ka učlanjenju u NATO i EU, izražavajući poštovanje prema svim zaslužnima za našu slobodu, za konsolidaciju države, za sve saveznike Kosova”, kazao je Haradinaj.

Veseli je izjavio da svaka odluka u vezi s Kosovom mora biti državna i institucionalna, a ne lična ili partijska.

“U dijalog ne idemo samo zbog sporazuma sa Srbijom, nego i zato što je naš put, naše opredjeljenje, da se svaki nesporazum riješi mirnim putem. Takođe, kao nezavisna i suverena država preuzimao na sebe i obaveze koje nosi suverenost u odnosu na region i naše strateške partnere SAD i EU”, kazao je Veseli.

Kazao je i da je Srbija zaslužila uvedene takse zbog ponašanja prema Kosovu, ali da se mora državnički racionalno razmišljati i da odluka u vezi sa taksama mora biti u skladu sa strateškim interesima zemlje u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na SAD i EU.

Vojnoj paradi, kao i svečanoj sednici Skupštine Kosova, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, ambasador Vilijam Voker, kao i ambasadori prijateljskih zemalja Kosova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tijana
Gost
Tijana

Silne li vojske i još silnije parade…

Lale
Gost
Lale

Nesrecni balkan brale…

Biohazard
Gost
Biohazard

To sto vam je bitnije partnerstvo ” u prvom redu sa SAD-om pa tek sa Evropskom Unijom ” ce vam se jako obit o glavu !

Bhf
Gost
Bhf

Amerika je za Kosovo i slobodu albanskog naroda uradila daleko više od eu

Biohazard
Gost
Biohazard

Pa zasto onda traze ukidanje viza sa EU , EUROPOL , zasto onda ne traze ukidanje viza prema USA ? Kapirate li sad bar malo ? EU im nece radit nikakve ozbiljnije ustupke zato sto su dobri sa amerima , pogotovo sad u eri zahladjenja odnosa izmedju trampa i EU ! Ne budite naivni ….

Bhf
Gost
Bhf

Kosovo je ispunilo sve kriterijume za ukidanje viza pa Ipak EU nije ukinula vize imaju pravo da apliciraju za članstvo u europol nije mi jasno koje ustupke su Evropljani napravili prema kosovu

PustiDja\'ola
Gost
PustiDja\'ola

A u pravu si sto posto. Od kad su ok sa Amerikom bas im se obija o glavu. 11 godina drzavnosti. Bas su nesto lose iskalkulisali.
Ajde ne sprdaj se

Send this to a friend