Region

Vučić: Presuda Karadžiću ne znači ukidanje RS-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Novom Sadu da presuda bivšem predsjedniku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću ne znači ukidanje RS-a.

On je istakao da su se prevarili svi u regionu bivše Jugoslavije, koji su mislili da presuda Karadžiću pred Haškim tribunalom, kojom je osuđen na doživotni zatvor, znači nestanak RS-a.

“Oni koji maštaju da presuda može da znači ukidanje Republike Srpske moj odgovor je da je RS dejtonska i ustavna kategorija, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom jedan od garanta njegovog sprovođenja je Srbija i neće biti nikakvog ukidanja RS-a. To je centralno i najvažnije pitanje i to je reakcija Srbije”, dodao je Vučić i dodao da je pratio sve reakcije o presudi u cijelom regionu.

Naglasio je da se njegov stav u odnosu na prvostepenu presudu Karadžiću nije uopšte promijenio.

Vučić je novinarima tokom obilaska radova na novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu kazao da Srbije u vezi sa tom temom ima tri ključne poruke.

“Prva je Republika Srpska, a druga da Srbija mora da gleda u budućnost i sopstveni razvoj, te da mora da se bavi svojom izgradnjom i povećanjem svojih snaga”, kazao je.

On je ocijenio da je snažan razvoj potreban i zbog toga što “neće biti ni političke snage ukoliko Srbija ne bude ekonomski jača”.

“Treća poruka je odnos Srbije prema Haškom tribunalu i pitanju kakav je taj sud”, naveo je Vučić i dodao da je o tome govorio mnogo puta.

On je ranije medijima izjavljivao da, prema njegovom mišljenju, “taj sud nije doprinio pomirenju iako je to bila njegova svrha”.

Radovan Karadžić je drugostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, a kako je navedeno, kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti, za etničko čišćenje, višegodišnju opsadu Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

5

avatar
1000
3
2
0
 
3
Aca lažovTomosDijasporaSistem
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aca lažov
Gost
Aca lažov

Kada si bio u Glini, rekao si tamošnjim Srbima da Glina nikad neće biti hrvatska. Pođi sada pa im to isto kaži.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Pa postavlja se pitanje ako je Srbija uhapsila zlocinca karadzica i isporucila ga Hagu i pristala na saradnju i postovanje tog suda onda ces morat postovat i odluke presude suda. RS je jedini entitet ili regija u europi koja je stvorena na genocidu to je fakat svidjalo se to kome ili ne ,govorimo cinjenicama . Sobzirom da BiH ovim uredjenjem… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Vidim sa si neko ko se vodi “slovom zakona” i principima, što je pohvalno.. pa onda ne smeta i reći da nisi upravu, i da je RS jstvorena 9.jan.1992 a Srebrenica je bila 1995, (“samo je za nju osuđen po toj tačci) i tako ako znaš da račinaš, vidjećeš da RS stvorena mnogo ranije… I put do novog Dejtona se… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Šta nije tačno od navedenog….

Sistem
Gost
Sistem

Ko radi na rušenju Dejtona dovodi na situaciju od prije Dejtona, a to je rat.
Bilo bi fino izbjeći ga, ali to nije u rukama Srba, oni ne ruše RS i Dejton kao njen garant…
Samo što bi bilo po nešto drugačije, jer je globalna situacija drugačija

Send this to a friend