Region Lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije

Vučić, Rama i Zaev: Mali Šengen otvoren za sve

Upostavljanje zone “malog Šengena” radi boljeg povezivanja tržišta regiona glavna je tema sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije – Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, koji je jutros počeo u Novom Sadu.

Premijer Albanije poručio je poslije trilateralnog sastanka sa zvaničnicima Srbije i Sjeverne Makedonije da je regionu očajnički potrebno da ide naprijed i da je inicijativa, nazvana “mali Šengen”, otvorena za sve na Zapadnom Balkanu.

“Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želio da vama pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbijedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom cijelog teksta”, istakao je Rama.

On je rekao da su se predsjednici dogovorili da podrže principe zajedničke deklaracije, čiji naslov, kako je rekao, govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU u regionu Zapadnog Balkana.

Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.

“Dovoljno je samo da vam kažem jedan primjer da shvatite koliko nam je očajnički potrebno da idemo naprijed, a to je 26 milona sati čekanja koje se potroše na graničnim prelazima”, istakao je Rama.

Kako prenose mediji, namjera je da se na ovom samitu balkanske trilaterale, koja pokriva prostor na kojem živi oko 20 miliona ljudi, napravi korak dalje u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. godine “granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu”.

“Dokument koji ćete vidjeti zasnovan je na slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi, jer ljudi u našim zemljama zaslužuju bolji život i manju nezaposlenost”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
Patriotafree samplesMickoSkodraBaranin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patriota
Gost
Patriota

LIJEPO IH JE VIĐETI ZAJEDNO!

Skodra
Gost
Skodra

U sve ove zemlje drzavljani CRNE GORE idu sa licnim kartama

Baranin
Gost
Baranin

Zasto Crne Gore nema u ovoj prici, nije valjda da su nas i odavde izbacili.

Hdhdhd
Gost
Hdhdhd

To srbiiii! Vele nijesu priznali Kosovo! A u CG svojim lazima, mitovima, agresivnom srpskom peopagandom ispiraju mozgove ovim nesrecnim, nepismenim, veleizdajnicima da je CG izdajnik nekakvog “srpstva”… haos… njima je jedini cilj da preko veleizdajnicke, nepismene klike u CG odrzavaju svoje interese i izazivaju sukobe, a da u svakom trenutku imaju placenike poput Pedje Bulatovica, ubazdjelog pipuna, smrdljivog vojvode koji… Više »

free samples
Gost
free samples

druzee????sta je bilo ? Do podne sebe a od podne sve druge!?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Evo ih ka braca rodjena !!!

Micko
Gost
Micko

Ne navijam ni za koga,ali rekoh nekim mojim prijateljima Srbima ne daj Boze da se Milo ovoliko drzi za ruke ka Vucic sa Erdoganom pa evo sad s Ramom bilo bi pljuvanja ihaaaaa…

Send this to a friend