Region

Zaev o malom Šengenu: Vučićeva inicijativa će svima donijeti benefit

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju “malog Šengena” jer to donosi benefit cijelom zapadnom Balkanu.

Govoreći o francuskom “ne” za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Sjeverne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani Makedonije.

“Podržavam svaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvijek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat. Možemo da pokažemo kapacitete i sami”, rekao je Zaev za TV Pink.

On je dodao da su inicijativu koju je Vučić predložio prihvatili i premijer Albanije Edi Rama i on, zato što vide da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego cijelom zapadnom Balkanu.

“Vjerovatno će doći i vrijeme kada ćemo moći da unaprijedimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo”, istakao je Zaev.

Govoreći o francuskom “ne” za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Sjeverne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani Makedonije.

Zaev je naglasio da je Sjeverna Makedonija najbolji primjer na zapadnom Balkanu u dijelu rješavanja bilateralnih problema sa susjedima.

“Imali smo velikih problema i sa Bugarskom, a posebno sa Grčkom. Riješili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsjednika Francuske, ali je on rekao ‘sada nama treba vrijeme’. To je stvarno mnogo razočaravajuće, zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj dio, a nije. Razočarani smo sa razlogom. To znaju i evropski lideri”, rekao je Zaev.

On je dodao da mu je rečeno da će nova metodologija koju predlažu u EU i Sjevernoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će prije svega građani osjetiti.

“Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Sjevernoj Makedoniji, zato što i mi, kao i građani Srbije, hoćemo u EU ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji”, naglasio je Zaev.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
(18)➕KotorAndjela
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
(18)➕
Gost
(18)➕

Kad pogledaš kakav je komšiluk Makedoncima …. crno im se piše. Miroljubiva nacija ali zaludo im.

Kotor
Gost
Kotor

Može samo Vučiću, ostalio bi najeb…

Andjela
Gost
Andjela

Srecan vam Sengen ali bez Crne Gore, ko s djavolom tikve sadi o glavi mu se obijaju!

Send this to a friend