Region

Zakon ne favorizuje ćirilicu

Ilustracija

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević kaže da Predlog za izmjenu zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma ne favorizuje ćirilicno pismo. On naglašava da se samo traži dosljedno sprovođenje zakona i rekao da očekuje da to rješenje uskoro bude pred Vladom i poslanicima.

Povodom polemika koje su zakonske izmjene izazvale u javnosti, ministar za RTS kaže da je važno da tema jezika bude prisutna u javnosti i da se suprotstavljaju mišljenja, da se iz svih uglova sagleda jedna tematika koja izaziva ili može izazivati kontroverze.

“Ja sam zadovoljan što je to došlo u žižu pažnje javnosti i mislim da će iz toga proisteći dobre posljedice”, rekao je Vukosavljević koji je precizirao da se ne radi o novom Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, već o izmjenama i dopunama, kao i da će prethoditi i javna rasprava.

Upitan zašto se sada govori i o kaznenim mjerama, umjesto samo o mjerama ohrabrenja kao i ranije, Vukosavljević navodi da su kazne propisane zakonom, ali i da one nisu glavno pitanje.

“Važno je da se istakne da, kada je riječ o tim zamjerkama, prenebregava se jedna vrlo važna činjenica-postojećim zakonom o jeziku i pismu predviđene su takve iste kaznene odredbe za nepoštovanje zakona koji se tiču upotrebe jezika nacionalnih manjina. Prema tome, ako ćemo da sprovodimo zakon dosljedno, onda ono što važi za jezike nacionalnih manjina, treba da važi i za srpski jezik i ćiriličko pismo”, rekao je Vukosavljevic.

Na pitanje da li se ovim zakonom favorizuje ćirilica u odnosu na latinicu, odnosno da li je u skladu sa zakonom da na ulicama budu i ćirilica i latinicu istovremeno, ministar kaže:”Apsolutno je u redu”.

Na pitanje da li to znači da mogu oba pisma, potvrdno odgoovara i kaže: “Nisam sasvim siguran da je glagol favorizovati prava riječ, jer ovo nije novi zakon, ovo su samo izmjene i dopune i situacija je sasvim normalna da se zakon upodobi sa ustavnim okvirima”.

Kada će u formalnu proceduru ući ove izmjene, Vukosavljević kaže da to zavisi od Vlade i skupštine, a očekuje da će uskoro biti i pred Vladom i poslanicima.

2 Komentara na "Zakon ne favorizuje ćirilicu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend