Kosmos

Rover NASE sletio na Mars, stigao prvi snimak

Prvi snimak koji je napravila letjelica Persevirans, Foto: Screenshot

Rover ‘Perseverance’ (Upornost) sletio je na površinu Marsa u istorijskom pokušaju svemirske agencije NASA da pronađe tragove života na Crvenoj planeti.

Rover je sletio na krater Jezero, koji je ime dobio po maloj opštini u Bosni i Hercegovini koja se nalazi na Plivskom jezeru. Naučnici vjeruju da se na krateru nalazilo jezero, prije nekih 3,5 milijardi godina, zbog čega je nazvan upravo prema ovoj opštini.

Ovim slijetanjem, rover se pridružio još jednom roveru ‘Curiosity’ koji se takođe nalazi na Marsu.

Aplauzi i zvuci olakšanja stizali su iz kontrolne sobe NASA-e u momentu kada su stigle informacije da je rover dotakao tlo Marsa. Slijetanje na ovu planetu veoma je teško i tek oko 50 posto misija slijetanja bude uspješno. Slijetanje rovera smatra se najsloženijim i najizazovnijim dijelom misije, odnosno ‘sedam minuta terora’ kako ga nazivaju naučnici.

“Ovo je stvarno početak nove ere”, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA tokom prenosa.

“Perseverance” će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u istoriji, snimiti audio ove planete. Rover će imati i 23 kamere. Mali robot-helikopter pod nazivom “Ingenuity” (Genijalnost) kojeg će “Perseverance” nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

Naučnici NASA-e opisali su ‘Perseverance’ kao najambicioznijom od 20 misija ranije sprovedenih na Mars.

Istorijsko slijetanje rovera pratili su i stanovnici male opštine Jezero putem video bima u sali Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’. Oko pedesetak stanovnika okupilo se u sali u kojoj je pred samo emitovanje slijetanja odigrana i utakmica u čast misije na Mars.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Ime za ovaj specifični krater na Marsu odabrala je 2007. godine Međunarodna astronomska unija (IAU). Kako je pojašnjeno, IAU daje imena kraterima po malim gradovima i selima širom svijeta.

Jedanaest godina nakon što je dobio ime, ovaj krater je odabran kao lokacija za narednu misiju NASA-e.

Perserverance je peti rover kojeg je NASA poslala na Mars.

 

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
JagodinkaKontrašAlexandr@Dalibor_CGNiche
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jagodinka
Gost
Jagodinka

A mi još ljubimo zemlju i ruke popovima

Kontraš
Gost
Kontraš

Mene ovo liči na Veliku plažu.

Alexandr@
Gost

A mi na nivou kromanjonaca…ubijamo medvede😟

Niche
Gost
Niche

A mi se popovima bavimo…

Miki
Gost
Miki

Jeli koji apostol ??

Marvo
Gost
Marvo

Sto ne povedoste ovu novu Vladu Crne Gore da pocinemo?

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Zato što ne žele da kontaminiraju Mars!😉

Send this to a friend