Tehno & Nauka

Naučnici pronašli izgubljeni kontinent ispod Balkana

Ugledni časopis Sajans (Science) objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina, koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Velika Adrija (Greater Adria) jer se, prije nego što je u velikim tektonskim pomjeranjima potonuo, najvećim dijelom nalazio na prostoru današnje Južne Europe. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija se, tvrde stručnjaci, formirala prije gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stijena, odnosno ostrva.

Bar tako tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odjeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

“Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, rekao je Van Hinsbergen za časopis Sajans.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je dio afričke tektonske ploče, da bi pre stotinu miliona godina počelo njeno “klizanje” i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
SrbinCrnogorac036Budimo realniAuuu
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbin
Gost
Srbin

To je naš kontinent samo smo ga sakrili za crne dane

Budimo realni
Gost
Budimo realni

А ко други но ми може изгубит континент😂😂😂

Auuu
Gost
Auuu

Šta sad?!

Shoepack
Gost
Shoepack

I kontinent smo uspjeli da izgubimo!

anusmne
Gost
anusmne

sad znamo poreklo crnogoraca malo lenji afrikanci malo mediteranci

ooo
Gost
ooo

E sad je gotovo, neće se moći ostati od četnika koji će ustvrditi da je to srpski prakontinent

036
Gost
036

Hahahahaha

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Hahahahahha vec su u njihove udzbenike iz istorije to upisali

Send this to a friend