Tehno & Nauka

Osam inovativnih projekata dobija grantove

Finalna evaluaciona komisija pozitivno je ocijenila osam prijedloga inovativnih projekata, čiji nosioci će dobiti grantove vrijedne oko 700.000 eura, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

Kako ističu u tom resoru, prva sistematska podrška inovacijama te vrste započeta je 2018. godine.

“U periodu od samo dvije godine izdvojićemo oko 1,4 miliona eura za 18 inovativnih projekata, od kojih su 80 odsto  nosioci inovativna preduzeća. Ishod ovih konkursa je da smo za uložen jedan euro dobili dodatnih 0.5, jer se zahtijevalo sufinansiranje, a na 18 inovativnih projekata sufinansiranje korisnika iznosi oko 740.000 eura. Kroz ova dva konkursa zapošljavamo skoro 50 ljudi, mahom inžinjere i programere”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da je Vlada, svjesna značaja te vrste podrške, početkom jula ove godine usvojila i Kolaborativni program za inovacije (2019-2024) kako bi se olakšala procedura, a koji se naslanja na prioritete Strategije pametne specijalizacije (S3) i prati period njenog trajanja.

“Kvalitet projekata garantuje i dvostepena međunarodna evaluacija. Ove godine smo imali čak 34 prijave, od čega su 30 projektnih prijava bile inicirane od strane inovativnih preduzeća. Prag od 70 poena u prvoj fazi evaluacije prešle su 22 projektne prijave, koje su potom upućene na drugu fazu međunarodne evaluacije, čiji je fokus bio na inovativnosti, potencijalima za komercijalizaciju i konkurentnosti i imao je formu ‘pitch a project’. Finalna evaluaciona komisija u sastavu od tri međunarodna eksperta koja je sprovodila drugu fazu od 22 projekta pozitivno je ocijenila i preporučila za sufinansiranje osam projekata”, pojašnjavaju.

U pogledu prioriteta utvrđenih u Strategiji pametne specijalizacije, od osam pozitivno ocijenjenih projekata tri su kandidovana u okviru prioriteta Informaciono-komunikacione tehnologije, tri u okviru prioriteta Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, dok su dva projekta u okviru Energije i održive životne sredine.

“Planirane aktivnosti na pozitivno ocijenjenim projektima obuhvataju 28 novih zapošljavanja/radnih mjesta, dok je u pogledu partnerstava na pet projekata ostvareno partnerstvo između privrednih subjekata i naučnoistraživačkih ustanova, a na tri projekta partnerstvo između privrednih subjekata. Na jednom inovativnom projektu planirano je i osnivanje spin-off preduzeća”, dodaju u Ministarstvu, zaključujući da će dodjela grantova biti upriličena 11. decembra.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sanja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sanja
Gost
Sanja

Južna Koreja plače za Damjanovićkom. Da je ima Samsung bi prešao na proizvodnju magle.

Send this to a friend