Računari

Bliži li se kraj Fejsbuka?

Foto: YouTube screenshot

Trenutno se čini kao da se Fejsbuk ne može maći sa trona interneta, da čak ni najveći skandali u vezi sa privatnošću infromacija, koje tako lakovjerno i naivno poklanjamo, nisu dovoljni da podignu revoluciju protiv imperatora, Marka Zakerberga. Ipak, vodeći investitor iz Silikonske doline, Džejson Kalakanis, ima drugačije mišljenje, te tvrdi da Fejsbuk ima svoj životni vijek i poziva startap timove da ga svrgnu.

On je otvorio takmičenje “The Openbook Challenge” za startap timove koji imaju želju, znanje i ideju da stvore “društvenu mrežu koja je u stvari dobra za društvo”, prenosi Gardijan.

Kalkanis, koji je bio jedan od prvih investitora u kompaniju Uber navodi dva razloga zašto je Fejsbuk do sada bio nezamjenljiv. Prvi razlog je što umije odlično da nanjuši potencijalnu konkurenciju i da je brzo otkupi, a drugi je to što ima odlično oko da ukrade komponente od drugih projekata koji ne žele da budu kupljeni.

“Želimo da investiramo u zamjene koje ne manipulišu ljudima i koji štite našu demokratiju od loših ljudi koji žele da šire dezinformacije”, piše u konkursu za takmičenje.

Kalkanis nudi investiciju od 100.000 dolara i mentorstvo od 90 dana za sedam najboljih timova koji pošalju snimak, ideju ili “skroz gotov proizvod”.

Za razliku od ostatka Silikonske doline koji je tek nedavno postao kritičan prema Fejsbuku, Kalkanis je još 2009. na Jutjubu objavio “otvoreno pismo” u kojem upozorava Zakerberga da “nema pojma šta radi kada je u pitanju privatnost podataka”.

“Svi društveni proizvodi na internetu imaju svoj životni vijek, od AOL-a do Majspejsa, i obično ih ne zatvaraju vlade – već ih polako mijenjaju bolji proizvodi”, rekao je Kalkanis u objavi takmičenja.

“Onda, počnimo proces svrgavanja Fejsbuka”, zaključio je.

Send this to a friend