Računari

Facebook ulaže milijardu dolara u centar za čuvanje podataka

Facebook

Američki internet gigant Facebook (Fejsbuk) objavio je danas da namjerava da uloži 1,02 milijardi dolara za centar za čuvanje podataka u Singapuru, koji će biti prvi te kompanije u Aziji i 15. na svijetu.

Struja za Centar koji treba da počne da radi oko 2022. biće obezbijedjena iz obnovljivih izvora energije, a zgrada će biti prilagođena tropskoj klimi Singapura.

U njemu će biti serveri američkog tehnološkog giganta i njegove tehničke službe, rekao je novinarima Tomas Farlong, potpredsjednik Facebook-a za infrastrukture centara podataka.

Objekat od 170.000 kvadratnih metara imaće 11 spratova i biće projektovan da bude otporan na visoke temperature u Singapuru s novim sistemom hlađenja koji koristi vodu, a ne vazduh i biće prilagođen na vlažnost.

Fejsbuk je počeo da učestvuje u razvoju sopstvene infrastrukture da bi ona bila bolje prilagođena njegovim potrebama i da bi ojačao bezbjednost podataka.

“Kompanija koja je krajem juna imala 2,23 milijarde aktivnih korisnika, izabrala je Singapur zbog njegove solidne infrastrukture, kvalifikovane radne snage i povoljne investicione klime”, rekao je Farlong.

Kompanija Gugl takođe je izgradila dva centra za podatke u Singapuru i upravo je objavila da tu planira da izgradi i treći, s ukupnim investicijama od 850 miliona dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend