Muzika film i TV

Film o Kleopatri podigao buru koja se ne smiruje: Egipat traži odštetu od dvije milijarde

Foto: Prinskrin/Youtube/Netflix

Objavljivanje trejlera za Netliksovu dokumentarnu emisiju o kraljici Kleopatri izazvao je burne reakcije u javnosti, a sve zbog glumice koja tumači glavnu ulogu. Egipatski tim pravnika i arheologa u tome je našao i razlog za tužbu protiv platforme i autora u kojoj se traži odšteta od dvije milijarde dolara, prenosi Euronews.

Netfliksova dokumentarna serija o Kleopatri koja se emitovala od 10. maja izazvala je diskusije i nedjeljama prije prikazivanja zbog glumice Adel Džejms kojoj je povjerena glavna uloga. Njeno afroameričko porijeklo bio je glavni problem Egipćanima, koji su se ovim povodom obratili i Unesku.

Egipatski tim koji se sastoji od nekoliko pravnika i arheologa, u pismu koji je dostavio Unesku navodi da Egipat ima pravo i na početnu kompenzaciju za narušavanje “egipatskog identiteta” zbog iskrivljavanja slike o kraljici Kleopatri i drevnoj egipatskoj civilizaciji.

Egipat indipendet prenosi da je Upravni sud odlučio da prolongira tužbu kojom bi obavezao vladu da preduzme mjere protiv platforme Netfliks i producenata filma Kraljica Kleopatra za sjednicu 1. oktobra.

U tužbi je traženo da platforma Netfliks i autori filma plate finansijsku odštetu od dvije milijarde dolara vladi i egipatskom narodu kao rezultat materijalne i moralne štete koju su pretrpjeli kao rezultat proizvodnje ovog filma.

Prema tužbi, “film uključuje velike istorijske netačnosti prikazujući Kleopatru kao tamnoputu – što predstavlja flagrantan napad na egipatsko nasleđe i falsifikovanje činjenica”, piše Egipat indipendet.

Dodaje se da “film predstavlja eksternu kulturnu i medijsku invaziju na egipatsko nasleđe, koju su pokrenule kolonijalne zemlje kao jednu od svojih mekih sila u postizanju svog uticaja i ciljeva u krađi kulturnog nasleđa u cilju narušavanja nacionalnog identiteta i falsifikovanja istorije”.

Zahtjev za gašenje Netfliks platforme u Egiptu

Prethodno je egipatski advokat Mahmud al-Semari podnio tužbu javnom tužiocu za gašenje Netfliks platforme u Egiptu. Nakon objavljivanja trejlera “Kraljice Kleopatre” egipatski advokat je zahtijevao da se preduzmu ozbiljne pravne radnje protiv odgovornih za snimanje dokumentarca. On je okrivio menadžerski tim Netflika za njegovo učešće, piše Egipat indipendet.

Takođe je zahtijevao detaljnu istragu procesa, kao i sveukupnog diskontinuiteta Netflikovog servisa za striming u Egiptu kao posljedicu.

U žalbi podnijetoj protiv Netfliksa navodi se i da “većina onoga što Netflik platforma prikazuje nije u skladu sa islamskim i društvenim vrijednostima i principima, posebno egipatskim”.

Ipak, argument tvoraca serije, među kojima je i Džejda Pinket Smit u ulozi izvršne producentkinje, jeste da pravu boju Kleopatrine kože zapravo niko nije ni znao jer je, uprkos tome što je njen otac bio bijelac, identitet njene majke zauvijek ostao nepoznat.

Ranije se oglasila i glavna glumica Adel Džejms na svom Tviteru jer je dobijala brojne poruke u kojima je bilo i mržnje i rasizma ističući da takvo ponašanje neće tolerisati na svom profilu.

“Ako vam se ne sviđa kasting ne gledajte emisiju ili je pogledajte i uključite se u (stručne) razmjene različitih mišljenja. U svakom slučaju uzbuđena sam i nastaviću to da budem”, napisala je ona.

Među onima koji su reagovali na Nefliksov dokumetarac je i arheolog Zahi Havas koji se, iako je u početku rekao da ovo jeste falsifikovanje istorije, kada je uložena tužba usprotivio tome.

Tokom telefonskog intervjua sa kanalom al-Hadath al-Ioum, Havas je rekao da su “stanice kao što je Netfliks globalne i demokratske, emituju dobre i loše stvari i prave filmove sa svim egipatskim glumcima”.

“Ne možemo da vodimo tužbu protiv Netflik platforme, jer ćemo definitivno izgubiti. Oni imaju pravo da emituju sve dok je to pitanje slobode mišljenja, i možemo da napravimo film koji će da zasijeni sve što ovaj jeste.. ali naš slučaj protiv njih neće biti uspješan”, rekao je on.

Reagovao je i pisac Kenan Malik koji je za Gardijan napisao da nema ništa loše u tome da se Kleopatra predstavi kao tamnoputa, već da problem leži u odjecima koji iz toga proizilaze.

On je naveo i da Adel Džejm nije ni više ni manje autentična Kleopatra nego što je bila Elizabet Tejlor.

“Kako god da je Kleopatra izabrana, to je odluka oblikovana modernim političkim željama ili fantazijama. Samo pitanje “da li je Kleopatra bila crna ili bijela?” – i odgovori koje dajemo – govore nam mnogo više o nama samima, našem svijetu, i konfuziji koja prati naše razumijevanje rase i identiteta, nego o Kleopatri i njenom svijetu”, napisao je Malik.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Edw
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edw
Gost
Edw

Radi se o tome da oni imaju svoje Srbe Etiopljane, koji tvrde da sve pripada njima. I sad su uspjeli da snime lažni dokumentarni film o tome.

Send this to a friend