Zanimljivosti Imaju neobičan način udvaranja

Plavonogi Bobi, kazanova u svijetu ptica

Plavonogi Bobi (Sula nebouxii) je jedna od najčudnovatijih ptica koje možete sresti u prirodi.

Počnimo samo od njegovog imena Bobi koje je nastalo od španske riječi Bobo, koja znači “glup” ili “klovn”.

Ime je ovoj ptici dodijeljeno zbog komičnog i pomalo nespretnog ponašanja prilikom manevrisanja na kopnu. Takođe se smatraju malo luckastim zbog svoje neustrašivosti, a pogotovo zbog načina na koji mužjaci zavode ženke (dosta slično ljudima).

Mužjaci ovih ptica imaju slično ponašanje kao i nespretni muškarci koji pokušavaju da osvoje djevojku svojih snova praveći budalu od sebe. Prvo se isprse, zabace krila na leđa i zvižde (da, zaista zvižde) ženkama koje prolaze pored njih. Pri tome izbace svoje plave ‘noge’ i tako paradiraju satima, sve dok ne skrenu pažnju jedne ženke.

Često će mužjak i podizati jednu – pa drugu nogu ispred ženke, šireći krila i dižući vrat u nebesa, dok stidna ženka pri tome sakriva glavu ispod krila.

Oni sa “najplavijim” nogama najbrže pronađu partnerku. Kada se zavodničko paradiranje, hvaljenje plavim nogama i zviždanje završi, i kada se skrasi, Plavonogi Bobi prihvata monogamni način života.

Žive između 15-20 godina. Naseljavaju nekoliko lokacija Istočnog Pacifika, uglavnom stjenovite predjele, a najviše ih je nastanjeno na Galapagosu, gdje se procjenjuje da ima oko 20.000 parova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Ovo su lijepi tekstovi, o prirodi o kulturama u različitim državama, nauči čovjek po nešto .

Send this to a friend