Zanimljivosti

Postoje i oni kojima globalno zagrijavanje prija

Globalno zagrijavanje sa sobom nosi katastrofalne posljedice za gotovo sva živa bića na planeti. Ali u zavisnosti iz koje perspektive gledate, ova katastrofa bi mogla biti upravo ono što ste čekali čitav život ako ste planina, ili meduza. A zamislite samo sreću Grenlanda. Ako nastavimo da uništavamo planetu ovom brzinom, na Grenlandu će nestati snijega, a on će napokon i postati „Zelena Zemlja“.

Meduze su se već prilagodile: plan je svjetska dominacija

Iako većina podvodnog života nestaje, meduza je sve više i više. Naučnici još uvijek nemaju konkretno objašnjenje za ovu pojavu, ali jedno je sigurno – toplija voda i veći nivo mora odgovaraju ovim bićima.

Osim toga, pretjeran lov njihovih predatora, kao i riba koje dijele hranu s njima, ostavio je ove beskičmenjake same sa obiljem planktona. Svi ovi faktori su doveli do velikog porasta broja meduza širom svijeta. U nekim dijelovima Crnog mora, na samo jednom kubnom metru se može pronaći i do 1000 malenih meduza.

Jedna vrsta meduza je besmrtna. Druge mogu težiti do 200 kg, sa krakovima dugačkim i po 30 metara. A nema potrebe da vas napominjemo kako bolne i opasne mogu da budu. Meduze su već odgovorne za potpuno uništenje nekoliko ribarskih sela u Japanu, pocijepale su sve ribarske mreže, i pojele sva riblja jaja. Na Havajima i obalama Japana, meduze već uništavaju turizam, jedan od glavnih izvora prihoda u pojedinim regijama.

Čini se da meduze imaju u planu da zavladaju svijetom, a mi im u tome samo pomažemo.

Dok glečeri nestaju, planine rastu

Iako zbog klimatskih promjena lednici nestaju, to ne sprečava planine da postanu jače i više. Dok voda oko lednika nestaje, planine ispod njih imaju mnogo manje od opterećenja na sebi. Bez ogromne dodatne težine, planine će se vinuti u sasvim nove visine.

Ovo se već događa na Alpima. Kako se ledenjaci tope, planine rastu. Naučnici pomno prate dešavanja, a porast planina je već zabilježen i u Sjevernoj Americi.

Neki naučnici procjenjuju da ako ljetnje temperature vazduha porastu za 3 stepena do kraja ovog vijeka, 80 posto ‘ledenog krova’ na Alpima će nestati, a ako temperatura poraste za 5 stepeni, Alpi će biti gotovo potpuno bez leda do 2100. godine.

U zapadnom dijelu Alpa, planine već rastu po stopi od oko jedan milimetar godišnje. Ako ništa, ovo je dobra vijest za skijaše i planinare.

Boginje bi se mogle vratiti (da nas dokrajče)

Nakon nekoliko decenija duge kampanje vakcinacije protiv boginja, Svjetska zdravstvena organizacija ih je proglasila iskorijenjenim u decembru 1979. godine. No, zahvaljujući topljenju lednika, ovaj mali virus, koji je ubio pola milijarde ljudi samo u 20. vijeku, bi se mogao vratiti (vjerovatno da dovrši ono što je počeo).

Naučnici vjeruju da ovaj virus može živjeti decenijamaa, ili čak i vjekovima, sve dok je zamrznut u području Arktičke tundre. Dok temperature i dalje rastu, neki stručnjaci vjeruju da postoji daleka mogućnost da se boginje koje su zarobljne u ledu oslobode, što bi dovelo do globalne epidemije.

Kada je 1980. godine otkrivena masovna grobnica u Sibiru, ispitivanje je pokazalo da je ovaj virus još uvijek bio aktivan – u mrtvim tijelima. To je zastrašujuća pomisao, ali ipak nije neki razlog za brigu, jer lijek već postoji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pašta
Gost
Pašta

I ne samo meduzama. Prija i meni. Mnogo sam zimomoran i ovo mi je super!

Send this to a friend