Zanimljivosti dijete svjetlosti

Prije 164 godine rođen Nikola Tesla: Činjenice koje možda niste znali o velikom naučniku

U čast 164. rođendana jednog od najvećeg pronalazača na svijetu Nikole Tesle, odvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica koje vjerovatno nikad niste znali o njemu.

Rođen je u oluji

Nikola Tesla rođen je oko ponoći, između 9. i 10. jula 1856. godine tokom snažne oluje sa gromovima. Prema porodičnoj legendi, babica je usred porođaja mahala rukama i munje proglasila lošim znakom. Ovo dijete biće dijete tame, rekla je, na šta mu je majka odgovorila: “Ne. On će biti dijete svjetlosti.”

Imao je sjajan smisao za humor

Humor je odlika gotovo svih velikih umova jer je Tesla po pričama njegovih najbližih saradnika bio vrlo duhovit čovjek. Često je pričao zanimljive i duhovite priče, a njegovi prijatelji su uživali da budu u njegovom društvu.

Razvio je ideju za tehnologiju pametnih telefona 1901. godine

Tesla je možda imao sjajan um, ali nije bio tako dobar u realizaciji svojih planova, rekao je Karlson. U trci za razvojem prekookeanskog radija, Tesla je svom poslovnom partneru Džej Pi Morganu opisao novo sredstvo instant-komunikacije koje je podrazumijevalo prikupljanje telegramskih poruka, upućivanje u laboratoriju, gdje bi ih šifrovao i dodijelio im nove frekvencije. Ta frekvencija bi se emitovala na uređaju koji bi vam stajao u ruci, objasnio je. Drugim riječima, Tesla je zamislio pametni telefon i bežični internet, rekao je Karlson dodajući da je od svih njegovih ideja ta bila ona koja ga je zaustavila u njegovom putu.

Fotografsko pamćenje i strah od bakterija

Tesla je imao ono što je poznato kao fotografsko pamćenje. Bio je poznat po tome što je memorisao knjige i slike i “skladištio” vizije za izume u svojoj glavi. Takođe je imao snažnu maštu i sposobnost vizuelizacije u tri dimenzije, koje je koristio za kontrolu zastrašujućih živih noćnih mora od kojih je patio kao dijete. To ga je dijelom činilo mističnim i ekscentričnim likom popularne kulture, kako je rekao V. Bernard Karlston, autor jedne o knjiga o Tesli. Takođe je bio poznat po prekomjernim higijenskim navikama.

“Protresao” je Marka Tvejna

Jedna poznata legenda o ekscentričnom Tesli bila je da je u laboratoriji na Menhetnu imao “zemljotresnu mašinu” koja je uzdrmala njegovu zgradu i zamalo srušila komšiluk tokom eksperimenata. Teslin uređaj nije zapravo bio to, rekao je Karlson, već oscilator visoke frekvencije. Klip postavljen ispod platforme u laboratoriji snažno se tresao dok se kretao, još jedan eksperiment efikasnije struje.

To nije srušilo blok zgrada, rekao je Karlson, ali je “protresao Marka Tvejna”. Tvejn je bio poznat po probavnim problemima, pa ga je Tesla, koji je Tvejna poznavao preko kluba za gospodu, pozvao da dođe kod njega. Naredio je Tvejnu da stoji na platformi, dok je on okretao oscilator. Nakon otprilike 90 sekundi, Tvain je skočio sa perona i potrčao prema toaletu.

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
DaniSo & TEKILADodajmoKotorVule
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

je li tačno da je porijeklom iz nikšića?

Kotor
Gost
Kotor

Najveći Crnogorski pronalazač.

Dani
Gost
Dani

Ahahahaha sta sve necu da cujem 😂😂😂

Vule
Gost
Vule

Mark Tven

Dodajmo
Gost
Dodajmo

Mark Twain – najbliži fonetski izgovor je Tuein.

Maksvel
Gost
Maksvel

Tesla nije bio naucnik nego pronalazac. Sam je to za sebe govorio. On je pronasao nacin da proizvede i prenese struju efikasnije. Nije se bavio mnogo naukom.

Send this to a friend