Zanimljivosti Valentina Vladimirovna Tereškova

Prva žena koja je letjela u svemir

Na današnji dan 1937. godine rođena je Valentina Vladimirovna Tereškova u Maslenikovu u Rusiji. Lansirana je u svemir samo dvije godine poslije ovog čuvenog Rusa. Danas ima 83 godine. Tereškova je bila prva žena koja je letjela u svemir 16. juna 1963. godine, i prva koja je provela skoro tri dana u orbiti. Sa kosmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu lansirana je u svemirskom brodu Vastok 6.

Za nešto manje od tri dana u svemiru napravila je 48 krugova oko Zemlje.

To je bilo dvije godine nakon što je Gagarin otišao u svemir kao prvi čovjek.

Tereškova je prije odlaska u svemir prošla strog proces selekcije. Prijavilo se više od 400 žena, a na kraju je ostalo pet finalistkinja.

Odabrana je za misiju prije svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Pred kraj putovanja Tereškova je primijetila da je njen brod počeo da se udaljava od Zemlje, umjesto da se približava.

“Brod je bio programiran za uzlaznu, a ne za silaznu putanju. Počela sam sve više da se penjem umjesto da se spuštam prema tlu. Uspjela sam na vrijeme da javim kontroli na Zemlji šta se događa”, ispričala je godinama kasnije.

Tereškova je zbog lične bezbjednosti morala da skoči padobranom sa visine od nešto više od šest hiljada metara i sletjela je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Dizajner broda Sergej Korolejv zatražio od Tereškove da nikome, bar neko vrijeme, ne govori o onome šta se dogodilo na povratku kući.

“Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer sam znala da bi bila kažnjena strogo. Taj događaj je bio tajna koju sam čuvala 30 godina”, rekla je Tereškova prije nekoliko godina.

Njen misija je bila 12. u ljudskoj istoriji, a ona je bila prva žena u svemiru.

RADILA U FABRICI TEKSTILA

Prije nego što je postala kosmonaut, Tereškova je radila u fabrici tekstila, a amaterski se bavila padobranstvom. Nakon što je prva ženska kosmonautska grupa rasformirana 1969. godine, postala je istaknuti član Komunističke partije Sovjetskog saveza. Nastavila je da bude politički aktivna i nakon raspada SSSR-a, a i u današnjoj Rusiji se smatra za narodnog heroja.

Bila je udata za ruskog kosmonauta, trećeg čovjeka u svemiru Abndrijana Nikolajevna sve do 1982. godine kada su se razveli. Iz tog braka ima ćerku Elenu. Drugi put udala se za pedijatra Julija G. Šapošnikova i s njim bila u braku sve do njegove smrti 1999. godine.

Britanski bend Kompjuter ima pjesmu nazvanu po Valentini koja je inspirisana njenom biografijom.

Prva međunarodna ruska škola u Beogradu nosi ime Valentine Terješkove i nalazi se, simbolično, u Ruskoj ulici na Senjaku.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
ŠovinistaLeo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šovinista
Gost
Šovinista

E ovo je čoek žena!

Leo
Gost
Leo

Veliki SSSR

Send this to a friend