Automobili

Nikola protiv Tesle

Kompanija “Nikola”, proizvođač električnih vozila, ozbiljno prijeti da ugrozi kompaniju “Tesla”. Stručnjaci procjenjuju da vrijednost “Nikole” parira vrijednosti etablirane kompanije “Ford”.

Špekulanti se klade na veliko da kompanija “Tesla” neće biti jedina uspješna kompanija u budućnosti imenovana po srpskom pronalazaču Nikoli Tesli.

Si-En-Bi-Si piše da su dionice “Nikola korporacije”, koja proizvodi vozila na baterije i vodonik, u utorak skočile za više od 20 odsto nedugo po otvaranju.

Kompanija je započela trgovinu 4. juna poslije spajanja sa kompanijom VektoIK, javnom trgovinskom firmom za specijalnu namjenu, a koju vodi bivši potpredsjednik “Dženeral Motorsa” Stiven Girski. Dogovor o spajanju je najavljen početkom marta.

Ukoliko se posmatra cijena akcija nakon zatvaranja berze u utorak, “Nikola” vrijedi više nego “Ford”, pokazuju podaci Fakt seta. Procjenjuje se da je vrijednost “Nikole” 28.799 milijarde dolara, dok “Ford” teži 28.794 milijarde.

Dio uzleta vrijednosti akcija uslijedio je nakon što je direktor “Nikole” Trevor Milton najavio datum rezervacija za uzdanicu kompanije – kamion “Bedžer”. Njegovom tvitu prethodilo je saopštenje kompanije da će joj trebati partner kako bi se “Bedžer” plasirao na tržište.

Do uzburkavanja vrijednosti akcija “Nikole” dolazi uprkos činjenici da se ne očekuje da kompanija ostvari prihode prije 2021. To, prema pisanju Si-En-Bi-Sija, pokazuje koliko su investitori spremni da ulože u kompanije koje obećavaju vozila budućnosti.

Iako godina još nije gotova i “Tesla” tek treba da ostvari profit, akcije te kompanije ove godine su porasle za čak 127 odsto. I cijene akcija proizvođača ćelija na vodonik, poput “Plag Pauera” i “Blum Enerdžija”, skakale su u prošlosti zbog utrkivanja investitora u zelenije oblike energije.

“Nikola”, kompnija osnovana 2015. godine, navodi da su dosadašnje porudžbine već u visini od 10 milijardi dolara. Još uvjek, međutim, ostaje da se vidi da li će te porudžbine zaista biti i realizovane.

“Tesla”, “Dženeral Motors” i “Ford” još ranije su najavili da planiraju da proizvedu potpuno električne pikapove, ali je nejasno da li će im u dom poduhvatu trebati podrška drugih investitora.

“Nikola” planira da 2021. godine na tržište izbaci “Nikola Tre Class 8 BEV”, a zatim i “Nikola Two Class 8 FCEV” u 2023. godini.

Do 2027. godine kompanija planira da proizvede 30.000 kamiona na električni pogon.

13

avatar
1000
3
10
0
 
12
RašoRašoBijelahawaraDavor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

Nikola Tesla je bio americki pronalazac, pravoslavac porijeklom iz hrvatske?
A dje, zivota vi, nadjoste srpski….?

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ne budite toliko niski, Nikola Tesla je Srbin i tadasnje Austrougarske a danasnje Hrvatske, da nije sin srpskoga popa mozda bi i proslo laganje da nije Srbin a i sam je forsirao ko je i sto je no treba procitat. Eto se i EU izvinila sto su nedavno greskom stavili da je Hrvat pa su ispravili. Inace u Smiljane odakle… Više »

Davor
Gost
Davor

Brdjanine, nije. Bio je amerikanac….

Gibanica
Gost
Gibanica

Nemoj , javiće se Vulin u svojoj uniformi koju je dobio za rodjendan .

Bijela
Gost
Bijela

Jes srpskog porijekla.Uvjek se izjasnjavo ko Srbin.A bio je americki pronalazac srpskog porijekla.Hrvat nikako.Jer su Hrvati od 10vijeka drzavu tek dobili sa Pavelicem, u drugom svetskom ratu.

Rašo
Gost
Rašo

Davore, Srbi moraju da prisvoje sve tuđe, nemaju ništa svoje. Ništa od svega sa čime se ponose nije njihovo.

Kapitalac
Gost
Kapitalac

Da je ostao na balkanu , niko ne bi cuo za njega jel nebi dobio priliku da se iskaze.

hawara
Gost
hawara

*jer ne bi

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tesla nije srpski pronalazač, već američki. U Srbiji je proveo dva dana u životu, dok je kao američki državljanin na tlu Amerike ostvario sve što je ostvario. To bi bilo kao da za Zidana kažete da je bio alžirski fudbaler.

Ratko
Gost
Ratko

Nidje ne vidjeh naciju da vise velica svoje poraze i da uspjesne ljude predstavlja kao svoje od Srbije. To je bolesni mentalit koji se kroz istoriju stvorio.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Miloš Obilić je iskočio iz bajke da pomogne srbima i ušo u legendu.

Tomas
Gost
Tomas

Tesla je Srbin , čovjek se tako izjašnjavao ko ste vi da mu to mijenjate.

Rašo
Gost
Rašo

Tomase, mogu da ti nađem dokumenta gdje se izjašnjavao i kao Crnogorac, ali to uopšte nije važno. Bitno je da je bio genije. A to ko je porijeklom manje je važno.

Send this to a friend