Društvo

Afera ili namještaljka: Da li je Uljarević prepisivala iz knjige profesora Radonjića

Daliborka Uljarević

Plagijarizam je opet u fokusu javnosti, ali je za ovu nečasnu radnju, već drugi put, optužena – izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, koja godinama ukazuje na potencijalne prepisivače iz crnogorske akademske zajednice i insistira na tome da odgovaraju pred zakonom. U izjavi za Pobjedu, Uljarević kategorično tvrdi da nije plagijatorka i daje riječ o namještaljci političkih struktura koje odavno proziva.

Medijska mreža Zapadnog Balkana Antidot objavila je istraživanje u kojem je, kako tvrđe, dokazala daje ona 2004. godine plagirala diplomski rad koji je branila na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, navodeći i citate koji su plagirani.

Prema istraživanju Antidota, Uljarević je u diplomskom radu na FPN-u posegla za kopiranjem ideja i stavova iz rukopisa knjige dr Radovana Radonjića koju je CGO priredio i izdao samo koji mjesec kasnije.

Uljarević, s druge strane, poručuje da su navodi da je prepisivala autorski rad “Demokratija” profesora Radonjića apsolutno netačni. Krivce traži u “političkim strukturama”.

“Navodi predstavljaju namještaljku onih političkih struktura kojima sve ozbiljniji problem predstavljaju učinci CGO u modernizaciji i evropeizaciji crnogorskog društva i ja ih odlučno demantujem”, istakla je Uljarević u izjavi za Pobjedu.

Ovo je druga optužba protiv Daliborke Uljarević i CGO za otimanje tuđih ideja. U aprilu ove godine beogradska nevladina organizacija “Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) direktno je prozvala CGO da je dobio međunarodni grant koristeći njihove ideje o projektu “Smjestimo korupciju u muzej.

“Pokvarenost i niskost ovih napada me samo motiviše da još intenzivnije radim na započetim inicijativama, kao i svim onim projektima koji uključuju punu modernizaciju i evropeizaciju našeg društva i naše države”, istakla je Uljarević u pisanoj izjavi za Pobjedu.

Navela je i da se njeno djelovanje u javnom polju, kao i organizacije na čijem je čelu, uvijek temeljilo na transparentnom i odgovornom radu oko svih pitanja kojima se bave.

“Zato meni nije nikakav problem da se drugi ljudi bave analizom, istraživanjem i tumačenjem mojih tekstova i mog javnog rada. Uostalom, to mnogi čine duže od deceniju. Stoga, pozivam sve one koje interesuje što ja radim i kako radim u javnom polju da nastave da to prate”, saopštila je Uljarević.

Komentarišući ovu situaciju, prof. dr Radovan Radonjić rekao je juče Pobjedi da prvi put čuje za navode Antidota, ali da u njih ne vjeruje.

“Sa CGO sam sarađivao skoro 20 godina. Vodio sam Školu demokratije, jedan sam od osnivača škole. Nijesam upoznat sa sadržajem njenog diplomskog rada, nikada ga nijesam pročitao. Čak i ne znam na čemu je diplomirala, kad je diplomirala, ni gdje, niti sam je kad pitao. Ne mogu da vjerujem da je ovo tačno”, istakao je Radonjić.

Kazao je i da neće sa njom razgovarati o tome, jer za to nema nikakvog motiva.

77 Komentara na "Afera ili namještaljka: Da li je Uljarević prepisivala iz knjige profesora Radonjića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend