Društvo

Afera ili namještaljka: Da li je Uljarević prepisivala iz knjige profesora Radonjića

Daliborka Uljarević

Plagijarizam je opet u fokusu javnosti, ali je za ovu nečasnu radnju, već drugi put, optužena – izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, koja godinama ukazuje na potencijalne prepisivače iz crnogorske akademske zajednice i insistira na tome da odgovaraju pred zakonom. U izjavi za Pobjedu, Uljarević kategorično tvrdi da nije plagijatorka i daje riječ o namještaljci političkih struktura koje odavno proziva.

Medijska mreža Zapadnog Balkana Antidot objavila je istraživanje u kojem je, kako tvrđe, dokazala daje ona 2004. godine plagirala diplomski rad koji je branila na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, navodeći i citate koji su plagirani.

Prema istraživanju Antidota, Uljarević je u diplomskom radu na FPN-u posegla za kopiranjem ideja i stavova iz rukopisa knjige dr Radovana Radonjića koju je CGO priredio i izdao samo koji mjesec kasnije.

Uljarević, s druge strane, poručuje da su navodi da je prepisivala autorski rad “Demokratija” profesora Radonjića apsolutno netačni. Krivce traži u “političkim strukturama”.

“Navodi predstavljaju namještaljku onih političkih struktura kojima sve ozbiljniji problem predstavljaju učinci CGO u modernizaciji i evropeizaciji crnogorskog društva i ja ih odlučno demantujem”, istakla je Uljarević u izjavi za Pobjedu.

Ovo je druga optužba protiv Daliborke Uljarević i CGO za otimanje tuđih ideja. U aprilu ove godine beogradska nevladina organizacija “Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) direktno je prozvala CGO da je dobio međunarodni grant koristeći njihove ideje o projektu “Smjestimo korupciju u muzej.

“Pokvarenost i niskost ovih napada me samo motiviše da još intenzivnije radim na započetim inicijativama, kao i svim onim projektima koji uključuju punu modernizaciju i evropeizaciju našeg društva i naše države”, istakla je Uljarević u pisanoj izjavi za Pobjedu.

Navela je i da se njeno djelovanje u javnom polju, kao i organizacije na čijem je čelu, uvijek temeljilo na transparentnom i odgovornom radu oko svih pitanja kojima se bave.

“Zato meni nije nikakav problem da se drugi ljudi bave analizom, istraživanjem i tumačenjem mojih tekstova i mog javnog rada. Uostalom, to mnogi čine duže od deceniju. Stoga, pozivam sve one koje interesuje što ja radim i kako radim u javnom polju da nastave da to prate”, saopštila je Uljarević.

Komentarišući ovu situaciju, prof. dr Radovan Radonjić rekao je juče Pobjedi da prvi put čuje za navode Antidota, ali da u njih ne vjeruje.

“Sa CGO sam sarađivao skoro 20 godina. Vodio sam Školu demokratije, jedan sam od osnivača škole. Nijesam upoznat sa sadržajem njenog diplomskog rada, nikada ga nijesam pročitao. Čak i ne znam na čemu je diplomirala, kad je diplomirala, ni gdje, niti sam je kad pitao. Ne mogu da vjerujem da je ovo tačno”, istakao je Radonjić.

Kazao je i da neće sa njom razgovarati o tome, jer za to nema nikakvog motiva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

“Zvijezde Granta”… Mi smo i od NVO sektora napravili bijednu karikaturu, mehanizam putem kojeg razni zgubidani bez ikakvih intelektualnih referenci preko noći postaju “eksperti” za sve i svašta. I sve to dobro naplate, jasno.

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

Tacno u metu!

Mila K
Gost
Mila K

Prosto je degutantno kako se kreiraju ove folirantske afere, a da se ne vidi ko ih je kreirao. Pitanje magistarskog g-dina Veljovića je briljantno dokazala još prije tri godine prof Komar, ali to tada nikoga, uključujući aktivno ni CGO nije interesovalo, a sad se vidi da on ima “moć” da se igra razvodnjavanja. Ovo laici vide, bez upitnosti. Pih, na… Više »

Roblox
Gost
Roblox

“Biće da će naši sudovi prihvatiti, ILI mediji kad im se hoće…”
“Ovo je izgladnivanje, ILITI dijeta.”

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

Vama se Mila inace svaki komentar svodi na pih i nesto ne valja a nikaf ne ponudite neki konkretan argument! A imate vi neki argument mozda da ponudite??? U izvornom tekstu se jadno videe prepisani pasusi-koji je konkretno vas kontra argument? Samo zato to se radi o nvo aktivisti a ne osobi iz vlasti odmah znaci da je namjesteno?

Formula
Gost
Formula

Ovo je napad na drzavu Crnu Goru ovo je seljanka teska nju treba u Spuz poslat jedno 10 godina

Tea
Gost
Tea

Izuzetno antipaticna osoba, da ne kazem nesto ruznije

Kiki
Gost
Kiki

Provjeravaju li se ove diplome sa Mediterana fakulteta. Duze covjek ceka burek u pekari nego student diplomu na Mediteranu i UDGu

Skobalj
Gost
Skobalj

Daliborka tace u Veljovicev rad.
Treba javno provjeriti i njegov i njen pa uzeti zvanje onome ko je plagirao.
Oficir pjesadinac. Znaju svi koji su isli u vojsku ko je isao u Vojnu Akademiju pjesadije. Tamo su trebali grlati i ograniceni. Dodje neko vrijeme da takvi postadose doktori.

Gunzee
Gost
Gunzee

On moze nju ako ima auto kocnice ili udes neka budala iz suprotnog pravca Daliborka uz tebe smo Veljovicu sram te bilo

Rolex
Gost
Rolex

E ovo je ono baci spicu pa ako uspije dobro uspije,ako ne nikome nista.A sto je interesantno ovo je njoj novogodisnji poklon od bratske Srbije …..hahahahahahahaha…..

Cobra Vojvodic
Gost
Cobra Vojvodic

Koliko od vas hetero majmuna bi napalo ovu djevojku umjesto da je neko ozeni vi drvlje i kamenje

ND
Gost
ND

Bistrila pamet drugima,a prepisivala?

pero
Gost
pero

Kako ono kazu NVO: vjerujte svojim ocima a ne onome sto ministar (pardon, Daliborka) kaze.

BlueM
Gost
BlueM

Put za Kinsasu scena u kojoj djevojka cisti metlom a udbas gleda u njenu zadnjicu i dan danas se to radi u Crnoj Gori da crnja nemoze bit

Haski
Gost
Haski

U ime naroda.

J.L.
Gost
J.L.

Neka Jelko presudi.

SDB
Gost
SDB

Citajuci ove komentare sve mi to lici na ono rekla kazala spas za gradjane Crne Gore je pasos u ruke i ADIO

Uros
Gost
Uros

E ovo ne moze! Je li je sramota?? E onda mogu misliti kako je drugima gledala radove kad je svoj plagirala!

Ilija
Gost
Ilija

Nego sta je nego prepisivala, ovo ne moze znaci, a prva se busa ovamo kako se ona tobos “bori” za kvalitetno obrazovanje, gleda drugima jesu li oni plagirali rad a ona PRVA ! E to uspjeh!

Bojan
Gost
Bojan

Zamislite ironiju zivota ona koja drzi slovo o obrazovanju i cuda jada a ona nije umjela da sama napise diplomski ! Alo diplomski, pa sto je onda upisivala fakultet kad sama ne umije makar diplomski napisati ! UZAS !

Send this to a friend